Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Sabtu, 27 Oktober 2012

Majalah Aroma Tahun Baru Cina - Resepi Tat

Salam Aidiladha kepada Muslimin dan muslimat semua, obie ingin berkongsi resepi dan cara membuat pelbagai jenis tat.obie ingin mengucapkan terima kasih kepada Majalah Aroma kerana memberi peluang menjemput obie berkongsi resepi masakan dalam majalah mereka.Resepi tat ini telah dikeluarkan pada isu tahun baru cina 2012.Obie harap harap masih tidak terlambat untuk obie berkongsi dalam blog.
Obie dalam majalah aroma isu tahun baru cina,tat obie juga telah dipilih untuk menjadi cover hadapan majalah.RESEPI TAT OREN MANDARIN
Obie memberi kebenaran kepada sesiapa sahaja untuk copypaste atau mengambil resepi yang telah obie berikan ini. TAT BLUEBERRY KEJU DAN TAT STRAWBERRY KEJU
Tart Pudding Coklat ini cubalah resepinya, kepada surirumah mahupun peniaga selamat mencuba!TAT PUDING COKLAT
Tart ini mudah untuk dibuat,TAT LABU DAN KELADI / TAT KELAPA HALIA
Obie amat suka apabila ada yang sudi mencuba resepi ini.TAT LINZER OREN DAN APRIKOT / TAT TELUR MACAU
TAT LEMON MERINGUE DAN TART CRUMBLE GAJUS DAN ALMOND. Selesai juga obie download kesemua resepi tat yang telah dikeluarkan dalam majalah masakan Aroma Isu Tahun Baru Cina 2012.Kepada anda yang tercari-cari resepi tat, bolehlah mencuba resepi obie ini dan war-warkan kepada sesiapa yang berminat.Terima Kasih LOVE,PEACE AND RESPECT. Jika ada sebarang pertanyaan boleh hubungi HOTLINE 0127144840

Terima Kasih

Rabu, 24 Oktober 2012

Obie - Demo Memasak di Wanita Hari Ini TV3

Bercerita mengenai gaya pemakanan seimbang dan sihat sebelum ini telah memberi satu azam kepada diri obie sendiri dan obie harap ada dikalangan kita yang telah cuba-cuba berdiet den makan secara sihat, obie juga dalam proses diet juga, terima kasih kepada keluarga dan teman-teman yang sentiasa memberi sokongan kepada obie.Selera dan suka akan makan dan masak menyebabkan kadang diluar kawalan,tidak mengapa lah juga kadang sebagai juri perlu merasa masakan peserta, sebagai chef perlu merasa masakan sebelum siap dihidang betulkan atau dalam mereka menu dan sebagainya, suatu yang tidak boleh dielak.. tapi gaya pemakanan boleh diubah perlahan-lahan dan tidak perlulah terlalu mengejut. Obie ingin berkongsi pengalaman obie menyediakan masakan sihat untuk tatapan peminat rancangan "Wanita Hari Ini" di TV3.Obie telah dijemput oleh penerbit wanita hari ini dan TV3 dalam Isu Makan Sihat Dan Ikan Sungai.Resepi Obie Pada hari itu ialah "Ikan Haruan Kukus Bersama Daun Kadok" yang amat sesuai untuk diet, untuk kecantikan luar dan dalamam juga sesuai untuk wanita yang lepas bersalin atau untuk mereka yang baru sahaja menjalani pembedahan atau luka-luka yang besar .
Obie membuat persediaan sebelum demo masak secara langsung di Seri Pentas TV3
Beberapa minit sebelum obie bersiaran langsung
Obie bersama Azizah Arifin dan Atie AF
Siaran langsung Di Seri Pentas TV3
Bertukar-tukar posisi
Sesi soal jawab antara azizah dan atie kepada obie ( dup dap dup dap dalam hati obie.. jangan la tanya kenapa ikan haruan ni tidak ensem heee... )
Santai sungguh demo masak ini..
Bila boleh rasa "Ikan Haruan kukus bersama daun kadok ni" tanya azizah arifin kepada obie, sambil atie merenung ke arah ikan haruan tu.. ( lapar ni.. )
selesai juga demo masakan obie di Rancangan Wanita Hari Ini di Seri Pentas TV3,terima aksih kepada yang membantu obie pada hari tersebut dan tidak lupa juga kepada TV3 dan penerbit rancangan wanita hari ini. Insyaallah obie akan berkongsi resepi Ikan Kukus Bersama Daun Kadok dalam blog ini dalam masa terdekat terima kasih daripada obie. LOVE, PEACE AND RESPECT HOTLINE 0127144840

Terima Kasih

Kepentingan Pemakanan Seimbang

Terima kasih kerana melayan blog obie, kali ini obie ingin berkongsi pengetahuan serba sedikit mengenai kepentingan pemakanan seimbang, obie mendapat info daripada teman di JKWPKL waktu itu obie telah menjadi juri pertandingan memasak kesihatan sempena Hari Doktor Muda Di Cochrane Kuala Lumpur. Makanan seimbang merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi dengan normal. Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga. makanan yang mencukupi, karbohidrat, protein dan lemak secara optimum, kandungan fiber yang mencukupi dan kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak.Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan, dan dapat menjauhi kita daripada mendapat penyakit. Amalan pemakanan sihat adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah. Selain daripada menyelerakan dan mampu dibeli, makanan yang dikongsi bersama sekeluarga mestilah berkhasiat dan sihat. Makanan seimbang seharusnya memberi : i. Tenaga makanan yang mencukupi ii. Karbohidrat, protein dan lemak secara optimum. iii. Kandungan fiber yang mencukupi iv. Kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak. Makanan ini terdiri dari tiga kumpulan iaitu makanan yang memberi tenaga, menjauhi dari penyakit dan membina sel-sel dan tisu tubuh. A. Makanan yang memberi tenaga Di Malaysia tenaga 50-60% penduduk didapati daripada nasi. Namun begitu makanan lain yang menghasilkan tenaga termasuk semua jenis bijirin seperti jagung, gandum, beras, bali, ubi keledek, keladi, ubi kayu, kentang dan lain-lain. Makanan lain yang menghasilkan tenaga adalah makanan yang mengandungi gula seperti gula pasir, sirap, jem dan madu. B. Makanan membina badan Protein adalah makanan membina badan. Protein membina sel-sel atau jeringan tisu dalam badan kita. Punca protein adalah daripada ikan, ketam, kepah, sotong, ayam, itik, dan lembu. Kekurangan sumber protein boleh membantutkan pertumbuhan seseorang termasuk pembentukan otot. Kekurangan protein juga mempengaruhi pembentukan darah dan ini menyebabkan badan menjadi lesu. C. Makanan menjauhi penyakit Makanan jenis ini merupakan makanan yang membekalkan tubuh dengan bahan-bahan yang mengekalkan semua perjalanan organ di dalamnya. Ia mencegah tubuh daripada menghidap penyakit. Makanan jenis ini meliputi sayur-sayuran dan buah-buahan.
MAKANAN SEIMBANG KURANGKAN RISIKO PENYAKIT BERBAHAYA Pengambilan makanan berkhasiat, berzat dan seimbang sering disarankan untuk memastikan anda sentiasa sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit berbahaya. Ini kerana pengambilan makanan seimbang dalam diet seharian dapat membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit, termasuk kanser, serangan jantung dan angin ahmar, tekanan darah tinggi, lebihan kolesterol, osteoporosis dan spina bifida. Sejauh manakah makanan dapat membantu anda menjauhkan diri daripada penyakit berbahaya? Kanser (Barah) Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengurangkan risiko kanser kolon, perut, paru-paru dan esofagus. Bagaimanapun, bukti yang menunjukkan pengurangan risiko itu tidak sekuat sebagaimana kanser payu dara dan prostat. Diet tinggi lemak sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat, kolon, rektum dan endometrium. Bagaimanapun diet tinggi lemak sukar dikaitkan dengan kanser payu dara tetapi ada bukti menunjukkan bahawa lemak tepu memainkan peranan penting dalam meningkatkan risiko kanser. Serangan jantung dan angin ahmar (Strok) Satu kajian mendapati mereka yang mengikuti garis panduan pemakanan disarankan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengalami 28% dan 14% pengurangan risiko terhadap serangan jantung dan strok berbanding mereka yang tidak mengikuti garis panduan itu. Lebihan kolesterol Kurangkan pengambilan lemak, terutama lemak tepu akan merendahkan risiko mengalami lebihan kolesterol di dalam darah, sekaligus risiko terhadap penyakit jantung koronari. Tekanan darah Tinggi Mengambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (8 hingga 10 hidangan) diikuti diet rendah lemak dan mengambil produk tenusu (3 hidangan sehari) boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan merendahkan tekanan darah, sekaligus mengurangkan risiko terhadap penyakit jantung koronari. Osteoporosis Mendapat kalsium secukupnya akan melindungi anda daripada osteoporosis. Kalsium dijumpai dalam produk tenusu, sayuran hijau dan banyak lagi produk yang diperkaya dengan kalsium. Spina Bifida Mengambil makanan yang mengandungi asid folik seperti sayur-sayuran hijau atau asid folik yang diperkaya dengan bijirin sebelum dan ketika hamil dapat membantu melindungi bayi daripada mengalami spina bifida. Harapan obie termasuk diri obie sendiri, amalkanlah pemakanan seimbang, Insyaallah Obie akan berkongsi resepi-resepi dan menu untuk makanan seimbang dan sihat.

Terima Kasih

Perbezaan Extra Virgin dengan Olive Oil

Ada yang bertanya kepada obie, apakah perbezaan antara Extra Virgin Olive oil dengan Olive Oil Biasa ( perbezaan Extra Virgin dengan minyak zaitun biasa ). Kepada anda obie menjelaskan perbezaan antara Extra Virgin dangan Olive oil Biasa..
Extra virgin adalah hasil minyak daripada perahan pertama apabila mereka memproses minyak zaitun. Perahan pertama ini akan menghasilkan kandungan minyak yang banyak berbanding perahan seterusnya iaitu lebih kurang 10 peratus.Perahan kedua itulah minyak zaitun biasa. Extra virgin mengandungi asid tidak lebih 0.8 peratus, rasa yang kuat dan lebih sedap berbanding minyak zaitun dari perahan kedua dan seterusnya. Ia lebih likat dan warnanya lebih gelap berbanding minyak zaitun biasa.obie harap anda faham dan lebih jelas sedikit perbazaanya. Minyak extra virgin banyak digunakan untuk membuat salad dan dresssing (sos salad), sos untuk pasta dan stew. Ia juga digunakan menumis makanan barat ...fungsinya sama seperti kita orang Malaysia menumis masakan apa pun akan menggunakan minyak masak kelapa sawit.. manakala orang barat suka menggunakan minyak zaitun.

Terima Kasih

Sabtu, 20 Oktober 2012

Resepi Cream Of Mushroom Soup

Mencari-cari resepi mushroom soup yang mudah dan sedap? Obie lihat banyak resepi-resepi menarik dari blogger-blogger masakan yang lain kagum! masyarakat kita telah terdedah dengan pelbagai jenis masakan luar, satu perkembangan yang positif.Ditambah pula sekarang sesiapa sahaja boleh menonton Astro AFC ( Asia Food Channel )lebih besar impak pendedahan dunia masakan luar kepada kita semua.Sukanya Obie! Malam ni obie ingin berkongsi resepi "CREAM OF MUSHROOM SOUP", obie yakin anda telah jumpa salah satu diantara resepi yang sedap boleh dicuba. Obie akan jelaskan bahan-bahan yang perlu digunakan dan cara-cara memasak dengan penerangan sahaja ( tanpa gambar ). Tapi bahan-bahan obie tunjukkan gambar supaya anda boleh kenal akan rupanya. Bahan-Bahan Untuk membuat Mushroom soup obie
2 sudu besar Unsulted Butter
350gm White Button Mushroom
350gm Brown Button Mushroom.
3 atau 4 biji shallots atau bawang merah kecil( dicincang )
1 sudu kecil daun thyme segar
1 helai Daun Bay
1/2 cawan extra Virgin olive oil ( mudah didapati dipasaraya seperti tesco )
1 1/2 cawan Air Rebusan Ayam
1 sudu besar Tepung Jagung ( jenama apa pun boleh digunakan )
1 sudu kecil garam
Daun Chives untuk hiasan juga boleh digantikan dengan daun parsley.
Daun italian parsley juga boleh diganti dengan daun parsley tempatan.
1/2 sudu kecil Lada hitam.
2 sudu besar Air perahan lemon. Cara-cara 1. Cendawan terlebih dahulu dicuci bersih, dikeringkan menggunakan kitchen towel,ambil sebahagian cendawan dicincang ,sebahagian diptong dadu dan dihiris. 2. Panaskan mentega,bawang merah sehingga layu sahaja.Jangan sampai hangit. Masukkan daun bay dan cendawan yang dicincang tumis sehingga layu juga. 3. Masukkan Stok ayam atau sayuran dan cream masak biarkan hingga mendidih, masukkan tepung jagung.kacau perlahan lahan..matikan api 4. Gunakan hand mixer atau blender semuan bahan tadi sehingga lumat. 5. Panaskan menggunakan api sederhana,masukan cendawan yang dihiris dan didadu,lada hitam,daun thyme dan garam. 6. Hias dengan menggunakan cream dan chives ataupun parsley. 7. Siap untuk dihidangkan. Mudahkan apa yang obie kongsikan bersama anda, harap mencuba dan pastikan mushroom soup ini dihidang panas-panas, Syok!
Inilah dia " CREAM OF MUSHROOM SOUP " anda mesti cuba pasti memuaskan hati.

Terima Kasih

Tempahan 3D Cake / Kek 3D Waterfall , Lipas atau cockroach cake , Kamera Dslr Nikon , Engine Honda Vtect , Angry Bird , You tube , Mini Wedding Cake , Hellboy Cake

Obie suka sangat pada seni dan kreativiti, tidak kira sama ada ianya seni kulinari, seni gula , seni ukiran buah asal sahaja ianya seni . Seni Hiasan dalaman, seni kraftangan,seni muzik, seni figura, mahupun seni lakonan, bukan obie ni pelakon tapi obie suka dengan bakat pelakon sama ada dalam dan luar negara. Berbalik mengenai isu seni dan kreativiti ianya terlalu universal untuk dihurai dan dikomen betul kan? setiap pandangan orang adalah berbeza begitu dengan citarasa seninya. Obie cuma ingin berkongsi dengan apa yang obie suka berkait dengan seni, maklumlah obie suka sangat dengan seni lukis ( sejak dibangku sekolah rendah lagi ), seni lukis ini terbawa sehingga obie dewasa dan walaupun setelah menjadi seorang tukang masak profesional.Obie juga merupakan seorang "Comic Artist" disalah sebuah syarikat comic di Malaysia ,walau sekarang telah berehat seketika, Insyaalah jika diberi peluang dan masa mengizinkan obie pasti lakukannya lagi . Minat dengan seni lukis telah memberi obie ilham untuk menjadikan suatu hasil seni lukis itu kepada sesuatu yang kelihatan 3D, ya.. obie telah mengaplikasikan minat melukis dengan kemahiran obie dalam sugarcraft.Obie telah mengaplikasikan ke atas fondant dan gumpaste . Hasilnya ialah kek 3D. Obie yakin ramai bakat diluar sana yang boleh buat seperti apa yang obie lakukan sekarang,kata orang bakat terpendam, apakata anda yang berbakat diluar sana tunjukkan bakat yang terpendam itu menjadi bakat yang terkeluar.. bakat terkeluar?boleh la walau macam pelik bunyinya. Di Amerika kek 3D seperti obie buat ini sudah lama bertapak dan sudah lama jugalah diterima oleh masyarakat disana, begitu juga di eropah.Apa yang ingin obie inginkan ialah "penerimaan masyarakat diMalaysia terhadap kek-kek 3D ini ( kek, cupcakes dan sebagainya yang telah dijadikan 3D )

"
Contoh daripada obie, semoga ianya dapat memberi gambaran kepada anda mengenai kek 3D.

Obie sedang menggunakan modelling tool untuk membentuk figura,figura ini menggunakan gumpaste manakala kek pula disaluti fondant.


Memerlukan ketelitian dalam membentuk figura daripada gumpaste, pencahayaan juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan garisan dan lekukan halus.


Kek 3D yang telah obie siapkan,ini adalah salah satu hasil 3D yang mudah dan bertemakan pemandangan air terjun dan pasangan ianya tidak terlalu sukar untuk disiapkan, Alhamdulillah ianya boleh diterima oleh masyarakat diMalaysia.


Ini juga tema pemandangan Air terjun, obie telah banyak kali membuat tempahan 3D sama tema.


Tema yang sama masih mendapat sambutan daripada pelanggan tempatan.


Dalam menghasilkan kek 3D, banyak bahan yang obie suka menggunakannya seperti coklat farrerro rocher, marshmallow pelbagai perisa ,coklat m&m , Coklat wafer , Jelly beans , Coklat ganache menggunakan dark coklat coins yang berkualiti ( tiada lemak ) dan royal icing . Kesemua bahan ini didalam kek 3D disaluti dengan fondant handmade yang lembut dan gumpaste untuk membentuk figura.


Apabila sesuatu hasil seni dihasilkan dengan sepenuh jiwa..sepenuh kasih sayang Insyaallah ianya akan memberi impak yang baik kepada yang melihat dan merasa walaupun hasil seni itu kecil dan tidaklah seberapa yang boleh dibanggakan, dengan harapan Kek 3D dapat diterima oleh masyarakat seperti kek-kek yang lain.Obie akan menceritakan apa sebenarnya yang dimaksudkan kek 3D apa itu 3D,semuanya akan obie kongsi bersama dalam blog ini, dilain hari ok.

Terima kasih kerana mengikuti perkembangan obie dan kek 3D Untuk tempahan peribadi dan sebagainya boleh hubungi Hotline : 017 2260719

/// Salam Aidiladha Untuk semua kaum muslimin dan muslimat, Hari raya korban kali ini obie beraya di Telok Panglima Garang, Selangor bersama keluarga tercinta.Doa obie semoga semua jemaah haji Malaysia dapat melaksanakan ibadah haji dengan baik dan mendapat haji yang mabrur. Obie ingin bertanya kepada anda tidak kira sama ada lelaki atau perempuan, Anda suka kepada Lipas ? Anda geli kepada Lipas ? Anda takut kepada Lipas? Ya pasti ramai yang tidak suka kepada serangga bernama Lipas. Obie pun sama juga.Cerita mengenai lipas ni bukannya apa, obie ingin berkongsi pengalaman obie membuat kek 3D menyerupai seekor lipas diatas permintaan pelanggan yang obie hargai.Jangan terkejut atau berasa geli, ini kerana kek 3D lipas ini amat sedap dan menyelerakan, apabila obie telah mengubahsuai kepada kek " double chocolate cake" disaluti dengan dark chocolate classic coin & whipping cream sebagai chocolate ganache' dan fondant yang lembut dibahagian luar.

Kek Lipas 3D, bahagian hadapan kepala lipas
Kek Lipas 3D obie
Anda suke kek yang pelik? sebagai hadiah kejutan kepada teman-teman? hubungi hotline 017 2260719
Lipas Berperisa Coklat, amat sedap!
Walau apa jua jenis rekabentuk sesuatu kek 3D, Ianya pasti dibuat dengan gabungan pelbagai jenis dan rasa kek, gabungan pelbagai jenis coklat, krim, gula dan sebagainya lagi bahan bagi memberi rasa yang istimewa pada kek 3D.Hotline 017 2260719 30/ 10 / 2012 - Obie hari ini bersama adik beradik yang lain dan ayahanda menemani dan menjaga bonda yang dicintai di hospital Ampuan Rahimah,Klang.Doa kami semua semoga bonda cepat sembuh dan sihat seperti sediakala, tabahkan hatimu bonda. Obie juga ingin berkongsi gambar kek 3D yang telah obie buat mengikut permintaan pelanggan, Pelanggan obie kali ini adalah dari Sarawak, Puan Carollina yang adventure orangnya, beliau sanggup naik belon dari Sarawak ke KLIA, transit ke KL sentral untuk berjumpa obie dan kemudian naik belon lagi terbang ke Kedah kemudian Penang ..Amboi Dasyat.. semata-mata ingin membuat kejutan kepada suami tercinta dengan "KEK KAMERA DSLR NIKON " bertuah sungguh si suami dari jauh si isteri datang membawa kek.so sweet.
Kek 3D Kamera Dslr Nikon
Bahagian belakang kek 3D Kamera dslr Nikon
Walau agak simple sahaja kek ini, tetapi ia mempunyai value kepada pelanggan yang menempahnya. "KEK 3D KAMERA DSLR NIKON daripa obie" terima kasih kerana sudi melihat kek hasil seni obie. 30 / 10 / 2012 Cuaca hari ini amat sejuk, obie diHospital Ampuan Rahimah , Klang menemani bonda tercinta, "semoga bonda cepat sembuh". Kembali dengan minat obie dalam mereka kek 3D, Jangan tidak percaya, obie telah membuat tempahan pelanggan yang ingin obie membuat sebuah Injin kereta Honda baru milik Tunangnya, "KEK 3D ENGINE HONDA VTECT TYPE-R ".
Kek Engine Honda Vtect Type-R ini merupakan kek 3D yang agak mewah dengan kek didalamnya dan disaluti dengan coklat ganache berkualiti.
Kalau sudah terlalu obses dengan injin kereta , pasti sanggup membuat tempahan kek 3D injin kereta juga.
Timbul juga rasa sayang bila injin kereta kesayangan dijadikan kek yang boleh dimakan.
Kek Hari Jadi yang cukup istimewa.
Kepada yang berminat untuk menempah seperti injin kereta diatas atau injin kereta jenis yang lain boleh hubungi obie, obie amat teruja dengan cabaran dalam mereka bentuk kek 3D.
Obie harap gambar yang telah diupload ke blog ini dapat memberi inspirasi kepada anda diluar sana untuk mencuba mereka bentuk pelbagai jenis dan rupa, anggap ianya sebagai satu aktiviti yang boleh menghiburkan diri sendari dan orang lain, jika berminat untuk menempah Kek 3D Hubungi Hotline 017 2260719 Terima Kasih 01 / 11 / 2012 Alhamdulillah, Hari ini bonda obie telah selamat menjalani pembedahan, terima kasih kepada semua yang mendoakan keselamatan dan kesihatan bonda obie. " ANGRY BIRD 3D KEK " obie yakin karakter daripada game ini sentiasa diminati tidak kira usia, betulkan? Obie sendiri juga suka sangat bermain dengan game angry bird, pelanggan obie juga telah beberapa kali menempah kek 3D bertemakannya. Salah satu obie nak kongsi seperti gambar dibawah ini, semoga anda enjoy!
Kek 3D Angry Bird
Peminat Kek Angry Bird tidak mengira usia sama ada yang tua mahupun yang muda
Obie suke karakter-karakter angry bird ini tidak kira apa jenis sekalipun, sedap dan unik sebab dalam angry bird merah ini ada coklat Farrero rocher !pasti sentap!
Ada banyak lagi contoh rupa bentuk kek angry bird 3D ini di facebook obie, sila ke facebook obie dan sila friends- Facebook ( obie wan kenobie - muhamad gunawan ). Obie masih menyimpan gambar kek 3D You tube yang diminta oleh pelanggan untuk anak kesayangannya yang mempunyai akaun you tube seperti gambar di bawah ini " KEK 3D YOU TUBE "
Lebih simple dan bersahaja...
You Tube satu fenomena...
Kek 3D You Tube obie
Sedang obie upload pic kek 3D You tube ini obie melayan astro warna- sepah tu.. sesekali melayan lawak jenaka... sambil berblogger.Jika anda berminat dengan kek 3D You Tube hubungi Hotline 017 2260719 02 / 11 / 2012 - Obie baru balik dari hospital , cuaca hujan lebat dari petang tadi. Teringat kepada tempahan kek Mini Wedding yang ditempah sebagai hadiah untuk perkahwinan seorang teman. Kek hanya bersaiz 7 inci saahaja. 2 tier ( 2 tingkat ) dengan saiz figurine 1 inci.
Kek 3D Mini wedding
Figurine hanya bersaiz 1 inci
Kek hanya seberat 1kg
Figurine daripada fondant , gumpaste dan coklat
Ianya dijadikan sebagai hadiah, obie sangat teruja juga kerana ianya agak kecil untuk dihasilkan dan obie perlu membuat figurine mengikut permintaan pelanggan ini yang meminta karakter beliau dan teman-teman sekerja berada pada kek mini wedding ini dan inya bersaiz 1 inci untuk setiap figurine.Hotline 017 2260719  10 / 11 / 12 Alhamdulillah, obie hari ini ingin berkongsi kek 3D Hellboy / Hellboy Cake, salah satu karakter dalam komik hellrizer @ hellboy,..kepada yang ingin melihat obie membuat karakter marvel , anime ataupun manga boleh sahaja buat tempahan..obie suka mereka bentuk karakter 3D yang berbeza.
Hellboy Cake 3D
Kepada yang berminat dengan karakter Hellboy- bahagian kepala sahaja
kelihatan handsome atau tidak? atau macho?... hellboy
sires...
Ini sahaja gambar yang dapat obie kongsikan untuk karakter-bahagian kepala, obie teruja juga untuk membuat bahagian kepala karakter superman, wolverine mahupun ironman...semoga dapat memberi sedikit inspirasi.

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign