CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 25 Disember 2013

DIY- Resepi Roti Susu

ade lagi resepi roti yang Bie nak sharingkan ni..
ia mudah disediakan dan mudah juge la nak melantak!

Bie nak sharing resepi roti susu atau milk bread rolls


Roti Susu

Bahan

Sediakan doh Asas ban manis
( sila rujuk resepi Asas Ban manis di bahagian bawah )

Inti
180gm Mentega / Marjerin
150gm Gula Ising
150gm Susu Tepung
60gm Serbuk badam

Cara membuat

1.Inti-Putar atau pukul mentega/marjerin dan gula ising sehingga menjadi lembut, masukkan susu tepung dan pukul lagi hingga sebati. Kemudian tambah serbuk badam.Bentukkan menjadi bebola 30gm.

2.doh ban manis dibahagikan 60gm menjadi bebola.biarkan ia selama 10-15 minit.Tekan doh dengan tapak tangan dengan lembutdan letak inti ditengah-tengah doh kemudian tutup doh dan bentukkan menjadi bebola.

3.Letak dalam dulang pembakar yang telah digris dengan minyak dan kertas pembakar, biarkan ia menaik dan berganda saiznya.40-45 minit.

4.potong / garik dengan pisau tajam diatas permukaan doh, spray susu atau sapu telur .

5.Bakar pada suhu 190-200;c selama 15-20 minit.

RESEPI ASAS BAN MANIS

Kaedah Doh Terus

Kaedah Menaikkan doh asas ban manis mempunyai 3 kaedah / 3 cara.

Kesemuanya akan mencapai keputusan yang sama.

Oleh itu anda boleh memilih salah satu kaedah yang terbaik untuk membuat doh. Kaedah Doh terus adalah kaedah yang paling biasa digunakan .

Ia Cuma memerlukan 1 cara untuk menaikkan doh selama 45-60 minit.

Anda boleh memilih diantara kaedah Doh terus , kaedah doh segera atau kaedah doh dan span.

Bahan 1

500gm Tepung Roti
100gm Tepung gandum
110 gm Gula
10gm garam
20gm Tepung susu
4 sudu yis segera
1 sudu Peningkatan roti (bread imrover

Bahan 2

1 biji Telur
300ml Air sejuk
Bahan 3
60gm mentega / marjerin

Cara membuat

1.Adun semua Bahan 1

2.tambah bahan 2 dan uli sehingga menghasilkan doh.

3.Campurkan bahan 3, dan terus menguli untuk menghasilkan doh yangb lembut dan kenyal.

4.tutup doh dengan plastic,biaarkan ia naik selama 50-60 minit atau berganda saiznya.

5.Gunakan jari, untuk menekan tengah ke dalam doh, Ia patut menunjukkan tanda jari yang jelas, tetapi doh tidak boleh turun/menurun apabila di tekan. Jika menunjukkan tanda jari yang jelas,Ini menandakan ia siap untuk membuat roti atau ban.

6.Untuk hiasan atas roti- tabur sedikit poppy seed dan spray dengan susu untuk mendapatkan permukaan yang sedikit brown dan berkilat! nice


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign