Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 30 Januari 2014

Gong Xi Fa Cai dan Resepi Fortune Cookies Popular

6 hari Bie tak berkongsi info atau update resepi...
dalam masa tu , pelbagai ragam dan pengalaman bie lalui...
so sweet, thanks friends..., fiance and chef rahim...
bie tak kuar jauh-jauh hanya sekitar k.l aje...
saje pi jalan kaki aje dan bantuan train lrt... pi jalan tunku abdurahman...
layan pasar malam, cari kuih muih tradisonal...
pi area masjid india, maju junction , sogo , klcc ,kl sentral dan
beberape tempat lagi... exercise kaki untuk beberape hari tu...


kepada anda berbangsa tiong hua... Selamat tahun baru Cina ' Gong Xi Fa Cai...
malam ni makan besar yea...
kepada chef aluiie , chef Ian , Chef kevin kim leng cai , chef jared & chef veron saw wei luan...dan sumer la yang layak bagi bie ang pow heeee..
gong xi fa cai hong bao na laiii..

Korang mesti tau ape itu Fortune Cookies? rupe die dan perbezaan dengan cookies biase..
hari ni bie nak kongsikan resepi fortune cookies yang popular ni bile tibe musim tahun baru cina.
korang pun boleh try resepi mudah ni



Resepi Fotune Cookies

Bahan

½ cawan Tepung
½ cawan Gula Castor
2 biji Telur Putih
2 sudu besar Air
½ sudu kecil Esen Vanilla


Cara Membuat

1.Pukul Telur putih sehingga kembang dan ringan.

2.Dalam mangkuk yang lain berisi tepung yang telah ditapis, gula castor dan esen vanilla.Satukan telur putih yang telah dipukul daalam mangkuk ini dan kacau menggunakan senduk kayu @ wodden spatula sehingga semua bahan –bahan sebati.

3.Masukkan air 2 sudu besar ke dalam adunan tujuan untuk mendapatkan adunan yang tipis apabila dibakar nanti.Kacau sebentar dan aduna sudah boleh untuk dibakar.

4.Panaskan oven 180’c,

5.sediakan silpad atau parchment paper atau silicon paper ( penggunaaan kertas ini lebih sesuai dan memudahkan anda membuat fortune cookies )

6.1 sudu besar adunan untuk 1 fortune cookies. Gunakan sudu besar dan bentukkan adunan bulat dan nipis di atas silpad / parchment paper / silicon paper. Apabila telah cukup membentuk bakar dalam oven antara 5 – 7 minit, sehingga keliling cookies berubah sedikit warna keperingan sedikit.


7.Masa yang penting untuk membentuk fortune cookie, apabila telah keluarkan daripada oven.Gunakan spatula kecil atau pisau mentega atau jam keluarkan setiap cookies yang telah dibakar.Letakkan mesej dibahagian tengah cookie yang berbentuk bulat,


8.Kepilkan dengan jari diantara bulatan kemudian bentukkan lekukan dibahagian tengah cookies di bibir mug, balang jam atau cawan kopi.


9.Letak dalam dulang muffin untuk memastikan bentuknya sama . Jika tida dulang muffin pun tak mengapa, letak aje atas tray dan biar ia sejuk. Siap mudah kan….


10. Simpan dalam bekas kedap udare, supaya fortune cookies tidak masuk angin dan tahan lame sedikit.

Selamat Tahun Baru Cina .. Gong Xi Fa Cai kepada anda yang berbangsa cina …
Enjoy!

Terima Kasih

Khamis, 23 Januari 2014

Free Advertisiment : Sabun Madu atau G & H Complexion Bar 250 gm

Produk kecantikan Daripada AMWAY Body Series
Sabun Madu / G & H Complexion Bar 250 gm




Madu bukan sahaja makanan yang berkhasiat, ia juga menyuburkan kulit kerana ciri semula jadinya
yang antioksidan dapat meremajakan kulit. Itulah sebabnya madu telah sekian lama menjadi
salah satu bahan penting dalam banyak produk penjagaan badan AMWAY.

Sabun kecantikan pembersihan 2 dalam 1 ini digunakan sebagai sabun mandi dan cukup lembut
untuk membersih muka sesuai untuk perempuan mahupun lelaki.

Diperkaya dengan gliserin dan diadun dengan madu menjadikan kulit lebih berseri dan lembut.

Mengekalkan kelembapan, membersih dan merapi kulit.

Mengandungi Vitamin B6, C, Tiamin, Riboflavin and Niasin.

Mengandungi antioksidan dan asid amino.

Meremajakan dan melindungi kulit daripada serangan persekitaran.

Menyerap kotoran dari liang-liang roma untuk membersih kulit.

Mengurangkan masalah kulit jerawat, berminyak dan 'sun burn'.

Tidak mengandungi bahan pengawet dan diuji secara dermatologi.

Sesuai untuk kulit remaja dan kulit sensitif dan semua jenis kulit.

Rumusan ini mengandungi bahan-bahan yang diperolehi daripada lembu yang selamat diguna. Bahan-bahan ini menjadikan buih sabun berkrim.


Harga : RM 35.00 sahaja

Syarat Dan Cara Pembelian / Pembayaran

1.Transfer Jumlah Pembelian ke akaunMBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 sama ada melalui maybank2u atau transfer melelaui ATM . Sila simpan resit sebagai bukti pembayaran

2.Minimum pembelian adalah 2 unit untuk penghantaran area Ampang , KLCC dan PWTC manakala minimum pembelian melalui postage adalah 1 unit sahaja.

3.Sila SMS - Produk- sabun madu / kuatiti -( 2 ) / Jumlah RM70.00 / hantar ke-alamat rumah @ pejabat ke 017 2260719atauemail : jackyellowcat@gmail.com

3.Masa Penghantaran 7 Hari Waktu bekerja Tidak termasuk Public Holiday

4.Kos Postage Semenanjung : RM6.00
Sabah & Sarawak : RM9.00

5.Jika termasuk kos Postage : Harga Sabun RM35.00
Kos Postage RM6.00
Jumlah RM41.00 ( semenanjung )

Harga Sabun RM35.00
Kos Postage RM9.00
Jumlah RM44.00 ( Sabah & Sarawak )


lawati : kedaiextra@blogspot.com

Bukti Pembelian Dan Penghantaran

Terima Kasih kepada anda yang pertama kali telah membeli melalui obie & team
untuk mendapatkan produk Sabun Madu Amway.

Semua penghantaran telah dilakukan pada 06 / 02 / 14 ( khamis )
Untuk Minggu Pertama Bulan Febuari.


Kepada anda yang ingin mendapatkan Sabun Madu Amway / G & H Complexion Bar ini
boleh direct order dengan membuat pembayaran ke akaun Mbb dan sms info pembelian anda ke 017 2260719.


Stok Sabun Madu / G & H Complexion Bar sentiasa ada- obie & team.


Dapatkan bekalan sabun madu anda sekarang!




Terima Kasih

Makan Kereta BMW M5 sedap.. sebab ianya kek coklat !

Kek 3D Kereta BMW M5 warna putih

komposisi:-

Merupakan kek double coklat
disaluti coklat ganache
juga Coklat Buttercream
dicampur pula dengan kombinasi Marshmallow yang spongee...
akhir sekali diselaputi dengan handmade fondant yang lembut...
100% handmade- by chef obie



penggemar kereta..dan kepada mereka yang mengidamkan kereta BMW,
apa kate cube dahulu BMW kek...
pasti tidak mengecewakan anda...

Contact : 017 2260719
gunawan.jamil@gmail.com



Bagi penggemar mickey mouse.. blea layan juge..

Kek Mickey Mouse 3D- Chocolate Cake, almond, Marshmallow, Foundant ,chocolate ganache, Chupa chup lollipop...

Tempahan- HOTLINE 017 2260719

Terima Kasih

OMG : Alfredo si Sos putih dan Carbonara so yummy ! Resepi terbaik dari Itali

OMG!

Salam semua , Bie kembali lagi untuk kongsi citer mahupun resepi masakan,heeee…. Apa salahnya pagi-pagi kite semai dengan rase syukur dan hepi aje, memanglah setiap manusia ade masalah.. mane ade manusia yang tak ade masalah, cume berbeza masalah dan berbeza dengan care sesorang tu menanganinye.Bie sendiri pun ade masalah… steady lah, mak bie pernah berpesan..” Take it easy , InsyaAllah sambil tu fikir-fikirkan dan teruskan usaha untuk menangani masalah tu, tak banyak dapat mengurangkan problem sikit-sikit pun jadi..”terima kasih mak atas ingatan.
Kembali kepada landasan utama rrr.. hari ni hari khamis, jadi bie masih dalam mood nak sharing masakan itali.. kire in mood italiano!boleh gitu…

Bie akan ajar cara membuat sauce pasta berkrim sos putih iaitu ALFREDO dan CARBONARA, InsyaAllah ianya mudah, sesiapa saje boleh masak masakan ni…lepas dah pandai masak pasta alfredo dan carbonaraa ni..kirenye korang dah boleh jadi italiano…


Resepi Pasta Alfredo atau dalam bahasa itali Salsa all’ Alfredo

Bahan

90 gm Mentega
2/3 cawan Krim Masakan / whipping krim
90 gm keju Parmesan ( diparut )
Garam secukupnya
Lada hitam / Putih secukupnya
Daun Parsley dicincang halus
250 gm Pasta ( boleh gunakan Fettucine atau Tagliatelle , tapi orang kite dah terbiase dengan spaghetti jadi boleh juge r kalau korang suke)


Cara Membuat :

1.Panaskan mentega dalam pan , kacau perlahan dengan api yang kecil @ rendah, jangan sampai hangus!

2.Apabila mentega telah cair, masukkan krim masakan atau whipping krim ( bie suke cadangkan anda menggunakan whipping krim, mengaaapa whipping krim? Kerana ia berfungsi 2 dalam 1.. ok nanti kite citer, continued masak ).

3.Kacau perlahan untuk seketika, angkat pan dari api, Masukkan keju parmesan yang telah diparut , garam secukup rasa dan lada hitam atau putih kacau kembali d atas api.Lebih kurang 1 minit. Sauce Alfredo telah siap dan secara tradisional orang itali, sauce alfredo yang tengah panas ni terus dituang ke pasta fettucine atau pun tagliatelle yang telah direbus dahulu dan kemudian digaul mesra . Akhir sekali taburkan dengan parsley yang telah dicincang. Terbaik wok!


Resepi Pasta Carbonara

Bahan

4 keping Beef Bacon- halal ( resepi asli itali menggunakan bacon atau pancetta tidak halal)
1/3 cawan Krim Masakan / whipping krim
Secubit Serbuk Paprika
1 biji Telur
1 biji Kuning Telur
60 gm Keju Parmesan diparut
30 gm Mentega
Lada hitam / putih
250 gm Pasat fettucine atau tagliatelle


Cara Membuat :

1.Potong beef bacon memanjang tidak perlu terlalu halus, biar agak sederhana pun dah ok.Masak beef bacon dalam pan dengan sedikit minyak zaitun atau mentega pastikan pada api yang sederhana.

2.Apbila beef bacon telah hamper garing , masukkan krim masakan dan paprika, kacau sebati. Dalam mangku sataukan telur , telur kuning dan keju parmesan dikacau hingga sebati menggunakan sudu.

3.Masukkan pasta pilihan korang dalam pan dan bahan campuran telur dan keju sekali, kacau mesra masukkan lada hitam / putih dan matikan api. Akhir sekali taburkan keju parmesan lagi sebgai garnishing.Sedapnye… lapar r plak …tetibe!

Perasan tak resepi ni tak guna garam, sebab tak guna garam- beef bacon dah cukup rasa masinnya untuk masakan carbonara ni… Carbonara mesti kena ade beef bacon, baru boleh dipanggil carbonara.

Satu lagi pencerahan- mengapa menggunakan whipping krim- keistimewaan whipping krim 2 dalam 1, apa yang 2 dalam 1 tu?Pertanyaan lagi… 2 dalam 1 bermaksud, whipping krim boleh juge digunakan untuk memasak dan juga boleh digunakan untuk membuat krim hiasan mahupun untuk membuat kek ( fungsi ekstra berbanding dengan krim masakan, krim masakan hanya boleh dimasak sahaje, tak boleh dibuat krim hiasan atau untuk membuat kek malah pada harga pula whipping krim agak murah dan ade yang sama harganya, jadi kite pengguna perlu bijak, pilih lah yang serbaguna!


Bie kalau makan atau memasak masakan itali ni mesti terbayang semase berada kat sicilia agusta dan satu lagi mesti terbayang team bolasepak itali… lagi-lagi kapten pasukan itali penjage gol – Gianluigi Buffon yang dah veteran tapi masih diberi kepercayaaan untuk menjadi kapten pasukan, seorang lagi – Mario Balotelli.. pemain penyerang kontroversi.. main ganas dipadang, yang penting suke makan pasta! Tak sabar menuggu world cup tahun ni.


Bie ade team bolasepak yang digemari... mesti Belanda , German , Japan , England dan Itali.. banyak jugakkan...heee player ngan coach kadang main peranan untuk bie suke satu-satu team tu...

Terima Kasih

Rabu, 22 Januari 2014

Masakan Itali : chef obie di Sicilia , Agusta , Italy dan resepi dari itali


pizza supreme...korang mesti suke...


crabmeat pasta...pun suke juge..


masakan clams gaya italian...

Salam semua, hari ni bie nak bercerite dan berkongsi resepi mengenai masakan Itali,

Masakan Itali

Bile sebut aje masakan itali mesti secare automatic korang terbayang kan keenakan pelbagai jenis pasta , pizza , lasagna dan sup seperti minestrone ,mussel soup, clam soup mahupun lentil soup.
Kebanyakan Bahan asas dalam masakannye juge agak mudah disediakan, korang mesti tau punye.. buah tomato.sama ada di masak / direbus sendiri atau beli aje tomato cans kat pasaraya, sama aje.
Chef obie pernah tinggal di itali , iaitu di Agusta, Sicilia. Tak lame sebulan juge… atas urusan kerja sebagai steward dan merangkap tukang masak.. mase tu la..sweet memori.
Berbalik kepada ape yang ingin bie kongsikan, iaitu masakan itali- bermula dengan masakan berasaskan sayuran , sup , sauce untuk pelbagai jenis pasta , Pasta dan nasi ( bahagian utara dan selatan itali mereka gemar makan nasi ), gnocchi dan polenta- termasuk pizza , masakan daging , salad ,kek , biskut ,manisan dan roti itali- seperti ricotta kek ,, siena kek , panettone, biskut anise ,amaretti, Florentines ,cannoli , Sicilian cheesecake , cassata , lemon gelato dan bebrape lagi kategori ekstra yang akan bie kongsikan dalam blog ni.. InsyaAllah… selagi terdaye cewah! Jadi korang kena alert dan rajin-rajin lawat blog bie ni.. so sweet : )


ni dessert itali... yang popular Tiramisu

Jadi untuk menunaikan janji resepi itali yang pertama akan bie kongsikan..ialah dari kategori kek iaitu “ SICILIAN CHEESECAKE”, mesti korang ingat bie nak sharingkan resepi pasta dulu…kan, pasta dah biase ape kate bagi laluan dulu pula pada kek keju iniyang amat popular dan berasal dari Sicilia… disebabkan bie pernah sampai dan tinggal di sicilia cewah… walau sebulan aje heee , dengan rasa hormat dan sukacita nak kongsikan ilmu kek keju mereka kepada korang iaitu untuk anda semua yang budiman.

Jeng Jeng Jeng !

Istimewanya kek keju Sicilian ni tak perlu dibakar atau bake.. cukup mudah!


RESEPI SICILIAN CHEESECCAKE

Bahan Base :

190 gm Biskut Coklat ( tak kisah ape brand- oreo / cream o dan sebagainya )
90 gm Mentega

Bahan Filling :

625 gm Keju Ricotta ( mesti gunakan keju ricotta – bahan penting Sicilian cheesecake )
1 cawan Gula Aising
1 sudu kecil Vanila pod atau Vanilla esen pun boleh
2 sudu besar Crème de Cacao ( kalau korang tak ade boleh abaikan )
60 gm Coklat Gelap / Dark chocolate
2 sudu besar Buah-buahan glaze dicincang ( kulit limau , ceri , mangga dan sebagainya – kalau korang tak ade juge boleh gunakan buah kering sepeti pic , fig atau prune tapi perlu dicincang.
60 gm Coklat gelap / dark chocolate untuk hiasan
½ cawan Whipping Cream


Cara Membuat :

Base kek

1.Kisar Biskut coklat , dalam mangkuk campurkan mentega yang dicairkan, gaul sebati kemudian padatkan didalam rim kek bersaiz 8 inci.pastikan betul-betul padat. Apabila telah pasti padatnya simpan dalam peti sejuk sementara kite siapkan bahan untuk filling.Boleh gunakan senduk atau sudu dengan menekan biskut sehingga padat.

2.Satukan keju ricotta , gula aising , vanilla dan crème de cacao , pukul sehingga ringan dan gebu ( fluffy )

3.Coklat gelap perlu di parut halus, masukkan coklat gelap yang telah diparut bersama Buah-buahn glaze yang telah dicincang ke dalam adunan .pukul sehingga bahan sebati.

4.Gunakan spatula atau sudu pun boleh ,masukkan adunan kedalam rim ( base biskut coklat ).Kemudian sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam atau sebaiknya semalaman. Apabila hendak dihidang , korang perlu ppukul whipping cream sehingga menjadi cream, sapukan diatas permukaan kek keju sicilai ni, akhir sekali taburkan dengan coklat gelap di atas permukaan kek. Siap … mudah kan.
Orang sicilia memang suka makan kek keju tanpa dibakar atau baked.Inagt mesti gunakan keju ricotta.

Senangkan resepinye?korang mesti cuba tau….



Please don’t angry atau marah dengan menggunakan kata-kata yang kurang elok yea.. ade yang tak suke dan kurang senang apabila bie berkongsi resepi kepada umum…, Bie berkongsi sedikit ilmu yang ade ni kepada umum tanpa meminta ape-ape pun, jika yang menggunakan resepi bie yang ade dalam blog atau dalam majalah masakan tempatan dan ia menggunakan untuk memajukan diri sendiri atau pun keluarga ia sudah memberi 1000 makna pada bie ..itu pun dah cukup menggembirakan hati bie..,jadi hentikan perasaan hasad tu… Semoga Allah memaafkan kesalahan orang yang berhasad itu dan juge diri bie sendiri.
Kehadiran chef obie dalam dunia masakan tanpa ade niat menggugat atau menganggu gugat sesiapa sahaja dalam industry ini, chef bukan siapa- siapa pun, bukan ade name yang besar pun , chef obie hadir atau muncul tanpa disengajakan tanpa impian menjadi seorang chef, tetapi dengan kemahiran dan pengalaman dalam industry masakan chef obie dengan sendirinya terjadi… ianya hadir dengan sokongan daripada keluarga , yang rapat,sahabat , teman-teman dan anda semua yang menyokong chef obie sama ada secara langsung atau pun tidak, mula muncul di alam maya pada tahun 2011 dengan nama pena obie wan kenobie di facebook sehingga akaun chef juga telah diaktivated masih ade juga yang memberi sokongan, sungguh terharu…. Chef teruskan ape yang ingin dilakukan.Semoga ianya semakin baik dari hari ke hari.


Harap korang tak kisah yea, chef saje nak cerite sikit pengalaman yang belum jadi jagung pun ni dalam berblog.Aktiviti berblog ni pula chef baru aje try and error, baru masuk tahun ke 2 lebih sikit,kisahnye-

“Tahun pertama tiada siapa pun nak melawat blog chef ,kalau dalam sebulan purata yang datang melawat hanya 6 – 8 orang aje yang lawat , itu pun mungkin tak sengaje terlawat…masuk tahun kedua ade sikit perubahan apabila tiba-tiba mendadak jumlah yang melawat blog chef, satu kejutan sampai chef takut nak buka blog. Maklumlah sebelum ni sebulan ade lah 6- 8 orang pelawat.. mesti ade yang gelakkan heee, tetiba dalam sebulan takkan kurang 30, 000 pelawat dan paling banyak sebulan melebihi 60,000 orang pelawat.Syukur Alhamdulillah ade yang sudi melawat., walaupun yang menjadi follower dalam blog chef obie tak lah ramai mane tapi mereka begitu bermakna.Chef mengalu- alukan kepada anda yang membaca dan melawat untuk menjadi follower diblog chef You’re my heartbeat cewah! Ade yang mengintip sahaja .. tak mengapa , lebih ramai yang mencari resepi- resepi ataupun info dalam blog serba kekurangan ni, chef obie cube perbaiki perlahan-lahan yea, sebab chef obie kan try and error, internet pun tak r pandai sangat. Terima Kasih kepada anda semua yang sudi melawat dan mendapatkan info dari blog chef obie ini, sekarang jumlah pelawat telah mencecah hampir 400,000 pelawat sesuatu yang tak pernah dijangka.”


Sicila Agusta . Itali

kesimpulan....jangan kedekut ilmu, kite kongsi sahaja tak ade rugi ape-ape pun … satu resepi aje kite kongsikan dan ade lagi 9 yang kite simpan , tak salahkan. Jadi kite kongsikan dan kite enjoy… ops! Nii pinjam trademark nora danish!

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign