Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 25 Februari 2014

DIY : Resepi Homemade Gula-gula gummy atau gummies candy



Assalammualaikum wbt,
Alhamdulillah baru aje selesai berphotoshoot untuk salah
satu majalah masakan tempatan, terima kasih kepada editor dan photographer
yang dah biase dengan care bie bekerja...enjoy yea , dan hari ni juge bie nak sharing resepi gummies candy pulak...
mesti korang biase makan gummies candy ni kan...
Gummies yang kenyal dan senang untuk dibuat,
dan lebih rasa daripada beli dikedai...
Gunakan mana-mana rasa gelatin yang korang inginkan juga boleh buat Gummies pelbagai perisa.
korang masih boleh menggunakan tin mini muffin atau dulang kiub ais untuk membentuk Gummies candy.
Kalau korang tak ade acuan berbentuk bear...ggggrrrr aaaaauuuummmm!

Resepi Gummies Candy

Bahan-bahan:

2 pakej (6 oz) gelatin berperisa, seperti Jell-O jenama
Gelatin 12 pakej unflavored
1 cawan air
5-6 acuan gula-gula, bergantung kepada saiz rongga dalam acuan


Penyediaan:

1. Sediakan acuan gula-gula dengan menyembur dengan semburan minyak masak nonstick.

2. Menggabungkan gelatin unflavored, gelatin berperisa, dan air sejuk dalam periuk kecil. Kacau hingga sebati.

3. Letakkan periuk di atas dapur dengan api yang sederhana. Teruskan kacau manakala campuran panas dan menjadi cecair.

4. Setelah campuran adalah cecair sepenuhnya, keluarkan dari panas dan tuangkan ke dalam acuan yang disediakan.

5. Biarkan sejuk sedikit, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit untuk menguatkan.

6. Apabila pepejal, keluarkan dari acuan dengan berhati-hati, dan ape lagi nyuuuumm..nyuum..nyuuuummm layan!


Terima Kasih

DIY : Resepi Nasi Minyak Popular


Tercari - cari resepi nasi minyak?
Jom try resepi daripada chef obie...
InsyaAllah korang mesti suke!

Selamat mencuba

Resepi Nasi Minyak ( Masakan Johor )

Bahan

Beras Wangi Siam 900gm
Minyak sapi @ ghee 120 gm
Susu Cair 125ml @ 1/2 cawan
Halia 1 inci ( dicincang )
Bawang Merah 5 ulas ( dimayang )
Bawang Putih 3 ulas( dimayang )
Bunga cengkih 5 biji
Buah pelage 5 biji
Kulit Kayu Manis 1 batang @ 1 inci
Daun Saderi 2 batang
Air Mawar 1 botol kecil ( jika tiada juga tidak mengapa )
Garam secukup rasa
Stok ayam/ perisa ayam 1 kiub sahaja
Pewarna kuning
Daun Pudina ½ ikat pucuk dan daun sahaja
Kismis Hitam dan emas 1 sudu besar
Gajus 1 sudu besar ( digoreng )
Air 900gm/ ml

Cara membuat

1.Panaskan periuk terlebih dahulu, masukkan minyak sapi@ghee sehingga pijar, kemudian masukkan pula halia tumis sebentar, masukkan pula bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang,cengkeh , pelage , kulit kayu manis kacau hingga layu dan naik bau.

2.Kemudian masukkan air- air boleh dikurangkan sedikit jika mahu, sus cair, daun saderi , garam dan perasa ayam.

3.Apabila air telah mendidih , biarkan ia 2 minit. Selepas 2 minit mesukkan beras dan kacau perlahan-lahan.

4.Apabila nasi itu hendak menjadi kering masukkan lah air mawar dan kacau perlahan hingga rata.( jika tiada air mawar tidak mengapa anda perlu gantikan dengan air biasa pun boleh ).

5.Tutup dengan penutup periuk rapat-rapat 10 hingga 12 minit, kacau lagi nasinya perlahan lahan.Setelah itu tutup rapat lagi hingga masak.

6.Apabila telah masak, titiskan pewarna merah diatas permukaan nasi biar kelihatan berselerak,taburkan kismis dan gajus yang telah digoreng, juga daun pudina.Tutup sebentar penutup 3 minit.Kemudian buka penutup kacau perlahan dan mesra. Siap untuk dihidang.


senangkan..., kepada chef-chef , tukang masak , pengusaha katering , blogger masakan,
ibu-ibu, peminat dunia masakan dan sesiapa sahaje korang bolehlah mencuba resepi chef obie ni...

enjoy!

Terima Kasih

Tempahan Kek 3D Popular


Kek 3D Kereta BMW M5 warna putih

komposisi:-

Merupakan kek double coklat
disaluti coklat ganache
juga Coklat Buttercream
dicampur pula dengan kombinasi Marshmallow yang spongee...
akhir sekali diselaputi dengan handmade fondant yang lembut...
100% handmade- by chef obie



penggemar kereta..dan kepada mereka yang mengidamkan kereta BMW,
apa kate cube dahulu BMW kek...
pasti tidak mengecewakan anda...

Contact : 017 2260719
gunawan.jamil@gmail.com

Terima Kasih

DIY : Resepi Sos Yong Tau Foo Popular


Terima Kasih kepada yang bertanya akan resepi sos yong tau Foo..
ade yang bertanye nak resepi sos manis yong tau foo yang berwarna kehitaman ..
dan ade yang bertanya resepi sos pedas yang merah bercili tu..
jadi bagi tak nak menghampakan permintaan...
chef obie sharing hari ni...

hope korang yang mencari resepi istimewa ni suke.. yea
ahakss...

RESEPI SOS MANIS YONG TAU FOO (WARNA HITAM)

BAHAN:


400gm taucu - ( diblender )
2 cawan air
1 cawan kicap pekat manis
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepungg jagung atau tepung gandum pun boleh guna pakai
1/2 cawan gula

Cara Membuat


1- Panaskan minyak masak, masukkan taucu dan tumis dengan api sederhana
lebih kurang 2 minit.

2- Kemudian masukkan air, kacau menggunakan whisk dan biarkan ia mendidih.

3- Apabila telah mendidih kecilkan api, masukkan pula kicap dan gula.
Kalau korang tak nak terlalu manis boleh kurangkan kuantiti gulanya

4- Dan akhir sekali, masukkan tepung jagung dan kacau sehingga memekat ( tepung jagung dicampur dengan sedikit air )


RESEPI SOS PEDAS YONG TAU FOO ( MERAH BERCILI )

BAHAN:


40 biji cili merah - ( diblender )
2 cawan air
4 sudu besar bijan putih ( optional )
4 sudu besar kacang tanah ( ditumbuk - optional )
2 sudu besar tepung jagung 
1 sudu besar Cuka Putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa


Cara Membuat


1- Didihkan air dalam periuk atau pot

2- Kemudian masukkan cili dan biarkan sehingga cili masak.

3- Masukkan pula cuka, garam dan gula secukup rasa, kacau sebentar dan masukkan bancuhan 
tepung jagung untuk memekatkan kuah sos pedas yong tau foo ni.

4- Akhir sekali-semase menhidang, taburkan bijan dan kaccng tanah yang 
telah ditumbuk.

Siap... senagkan nak buat..bolehlah korang mencuba resepi Sos Yong Tau Foo percuma aje 
daripada chef obie... sharing is caring ! love you all...





 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015







Terima Kasih

Isnin, 24 Februari 2014

DIY : Resepi Otak-otak Original Dan Popular


Resepi otak –otak Johor paling sedap!

Resepi asli original bukan cap ayam bukan cap cangkul!gurau aje..heee
Jangan segan-segan menggunakan resepi bie ni...
kite enjoy!


Bahan


1 ekor @ 1.2 kg Ikan Parang
1 ½ biji Kelapa Parut
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu kecil Jintan Manis
4 @ 5 batang Serai
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 @ 4 batang Cili Merah
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Secukup rasa Garam 
Sedikit Pucuk kelapa / Nipah ( daun buat ketupat pun boleh )


Cara Membuat

1.Ikan parang tu dibuang kepala dan ekornya dan potong sebelah menyebelah antara tulang belakangnya.Lepas tu kikis isinye dengan pisau seberapa yang korang dapat.Cara tradisi selepas dapat isi ikan parang ni, isinya digiling terlebih dahulu atau ditumbuk dengan batu lesung kemudian masukkan dalam bekas Tupperware atau ape-ape aje bekas yang korang ade kat dapur tu, yang penting bersih suci!.

2.Bawang merah , Bawang putih Jintan Putih , jintan manis , halia , lengkuas , lada putih , garam , cili merah , serai yang telah dikerat nipis- nipis semuanya lepas tu digiling halus-halus hingga bersatu semua bahan. Sekarang tak ade giling kat rumah jadi korang guna aje lah blender ..senang aje blend kesemua bahan hingga sebati .

3.lepas tu masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas berisi ikan parang tadi bersama serbuk kunyit.Juga kelapa parut.

4.Perlu dingat ni hal kelapa parut pulak, kalau pi kedai beli kelapa parut, minta tukang parut kelapa parut halus-halus nak isinya yang putih aje, tak nak sampai kulit arinye diparut.Kalau kelapa parut yang sedia ade kat dalam peti ais korang tu kalau boleh blender kering dahulu kasi ia halus sikit... senang aje kan arahan chef obie ni…

5.Selepas tu korang Cuma perlu ramas iisi ikan parang tu dengan rempah – rempah dan kelapa parut hingga cukup sebati dan dalam masa yang sama korang taburkan garam sehingga cukup rase, kalau korang suke guna serbuk perase..boleh lah letak siki.Cara tradisi tak ade guna perase..

6.Haa ni die, ambil pucuk kelapa atau nipah dipotong 8 inci panjang dan masukkan otak-otak itu 1 sudu besar ke dalam daun itu dan tangkupkan dengan sehelai lagi daun lalu disemat hujung pangkalnye dengan lidi. Buatlah hingga selesai semuanya.

7.Setelah siap barulah boleh dibakar diatas bara api seperti orang membakar satay!Bile Nampak daun otak-otak tu layu hendak gareng..bolehlah diangkat..
Yea..yea…dah pandai buat otak-otak..

Obie can cook so can you.. so .. so.. so.. what? Juz make funny-funny , smile always and enjoy yourself 

Selamat mencube resepi yang asli ni peace yo!




 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015








P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.




Share & LIKES

#smallplate #ebook #resepibiskut

#melodibiskutraya
#ebookbiskutraya




eBuku  Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎 RM40.00 sahaja 

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015



CARA PEMBELIAN eBUKU @ eBOOK 

CHEF OBIE :


1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan 

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 


0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com


Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com






Terima Kasih

DIY : Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan ( Standard resepi )


gambar courtesy google

kan dah kate bie akan sharing resepi kuih tradisonal
yang telah distandardkan untuk peniaga,
ni pula resepi kuih bahulu kemboja atau kuih bakar pandan..
memang sedap..lagi-lagi kalau dimakan panas-panas
terbaik!

Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan

Bahan A

500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus


Cara membuat :

1.Masak Bahan A hingga mendidih.

Bahan B

500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal


Cara Membuat :

1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B

Bahan C

½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan


Cara Membuat :

1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.

2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.

3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.

Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.


Terima Kasih

jom melayan! jom makan : Nando's Klcc


Assalammualaikum wbt,
Alhamdulillah...selesai urusan minggu lepas...
tidak lah terlalu sibuk, ape pun memenuhi komitmen kerja bie
yang telah bie tetapkan. Seronok dan teruje bile ade
pelajar yang terserlah hebatnye sudi datang untuk belajar
secara personal dari chef obie...,maaf jike ade kekurangan
walau bie dalam proses untuk kembali sihat seperti sedia kala
InsyaAllah bie telah cube beri yang terbaik dan termampu yea...
semoga ade kebaikan yang didapati dalam kelas personal bie itu.
Malah ade pelajar vateran yang
bie anggap seperti seorang ibu sanggup hadirkan diri juge...
termasuklah yang mude cam bie ni..heee mude sangat kew bie ni ?
Kepada Puan Yan dari rawang terima kasih yea order 3D kek untuk hubbynye..
siap sambut birthday utk hubby tersayang di the ship kl & tq sebab invite chef obie...
semoga enjoy yea...


bile tengok pic kat atas ni..
bie tengah menikmati makan malam ...
jarang di ambil pic begini... terima kasih kepada
photographer candid " MRS Vampire Cute " pic nicela...
sekadar kongsi pic dan sedikit citer aje dari bie minggu lepas,
lokasi di nandos' klcc - bile dah berdiet tu...
tibe mase makan..kire menu sihat gitu...heeee
makan malam ni awal tau dalam kul 6 petang gitu,...
menu dalam menarik dan dalam budget juge,...
ok la tu.. layan yea


Oppsss table manners... tak boleh pakai cap @ hat yea...
adab sewaktu makan... topi perlu dibuka...
maklum bie kalau setakat nak berwindows shopping aje
mesti pakai cap..
peace yo!


Terima kasih kepada pelayan nando's klcc..
yang mesra dan alert!






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign