CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 23 April 2014

DIY : Resepi Biskut Sarang Semut Popular


Assalammualaikum wbt ,

Kepada anda yang tercari resepi tradisional
biskut sarang semut.. ni dia..chef obie kongsikan
kepada anda semua...
selamat mencuba...
You'll... love it!


BISKUT SARANG SEMUT


180 gm butter, lembut ke suhu bilik
1/2 cawan gula castor
100 gm tepung gandum
80gm tepung jagung



1 cawan tepung kastad
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil vanilla essence
secubit garam

Cara-cara

1- Pukul butter dan gula sampai kembang.

2- Masukkan vanila, kacau rata dan masukkan tepung, tepung kastad, dan baking powder. Gaul dan uli dengan tangan sehingga menjadi doh.

3-Bahagikan doh kepada beberapa bahagian,perlukan saiz sederhana bagi memudahkan sewaktu memarut nanti, bungkus @ wrapping setiap bahagian doh dengan cling film dan bekukan dalam freezer.

4- Apabila telah beku boleh la di parut halus, sudukan dalam paper cup saiz kecil, isi dengan penuh sebab lepas masak doh akan kecut sikit dan taburkan chocolate rice sebagai hiasan.

5- Bakar pada suhu 175C-180C selama 8-10 minit / sehingga masak.

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign