Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 30 September 2014

smartphone rosak lagi untuk kali ke 4 dan resepi siput sedut masak lemak cili api


Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera, harapnye hepi-hepi perasaan hari ni..
biase la tu perasaan ade hepi , ade teruje dan kadang tu sedih dan sebagainye lah..huuu, semalam bie tengah rider r atas bukit sambil kona baring gitu..tetibe hujan lebat turun selebat-lebatnye ...perrghhh.. jawabnye basah lenjun lah bie..heee dan yang pasti smartphone tak sempat diselamatkan...
telah dimasuki air..dah macam akuarium... tapi tak pecah lah seperti pic kat atas ni... huu.. pic sebagai hiasan peganti pic smartphone yang x dapat nak dicandid! jadi semalam 29 / 09 / 2014 pukul 6 ke atas chef obie tak dapat menjawab panggilan anda ataupun membalas sms anda, walaubagaimanapun pagi ini bermula pukul 7 chef obie telah reply segala pertanyaan semalam. Terima kasih kerana sabar menanti jawapan daripada chef obie.oooo... smartphone rosak untuk kali ke 4 dalam tahun ni aje... oyeaa...

p/s kepada anda jika pernah meghubungi chef atau mengikuti program-program yang chef jalankan sebelum ni , dengan rasa rendah chef obie mohon sekiranya anda dapat SMS @ call chef  ke Hotline 017 2260719 sebagai referrence chef .

dalam pada tu chef obie ingin sharingkan satu resepi masakan.. iaitu 

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Baek punyer..



Bahan-bahan
Bahan A
11/2 kilogram siput sedut
2@ 1 1/2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat kira-kira 1 biji kelapa
1 biji ubi keledek
sedikit Sayur Sawi ( dipotong 1 inci )
1 helai daun kunyit

Bahan B (Dikisar)
10 bji cili api
2 biji cili merah
10 biji bawang kecil
1 inci kunyit hidup
Garam dan gula secukup rasa.

Cara Membuatnya

Masukkan daun kunyit, keledek, santan cair dan Bahan B ke dalam periuk.
Masakkan bahan-bahan itu sehingga mendidih dan keledek empuk atau lembut.Masukkan siput sedut dan sayur sawi dan santan pekat 
Masakkan sehingga mendidih.
Sedia dihidangkan mengikut kesukaan anda dan sambil tu layan lagu dari wings- Sejati !

saje layaaan... boleh kan..



Terima Kasih

Isnin, 29 September 2014

ebook Hiasan Cupcake 3D Dan Resepi Cupcake Popular



Terima Kasih kepada anda semua sokongan yang tak berbelah bagi telah memberi kekuatan pada chef obie untuk menghasilkan lagi ebook berkaitan 3D ini, ebook terbaru selain ebook Hiasan Kek 3D ialah ebook Hiasan Cupcake 3D yang telah di upgrade pengisiannya. 

Pelbagai bentuk figurine - flora , fauna , kartun dan pelbagai dikongsikan dengan langkah demi langkah dan bergambar !

Ia amat sesuai ebook " HIASAN CUPCAKE 3D " ini amat sesuai dan  praktikal digunakan sebagai rujukan kepada anda kek dekorator , pembuat kek fondant , tenaga pengajar,pelajar ,chef , surirumah , dan sesiapa sahaja yang berminat dengan seni hiasan kek ia bukan sahaja boleh menambahkan lagi kreativiti anda dalam membentuk hiasan kek 3D tetapi ia juga mampu menajamkan lagi skill anda yang telah  sedia ada itu.

Jika di Amerika Syarikat , britain dan negara eropah telah lama mereka mempraktikkan dan menggunakan hiasan 3D ke atas kek dan cupcake mereka, kita jangan ketinggalan malah kita sendiri lebih kreatif dan lebih imaginasi dalam mereka cipta hiasan 3D ini.Malaysia Boleh! 

Dapatkan sekarang !

keluaran eksklusif pada harga pengenalan hanya RM70 sahaja!
 ebook istimewa ini dijual pada harga RM70 dan ia amat berbaloi untuk anda 
miliki!

Dapatkan sekarang !


Cara Pembelian :

Maybank2u @ Bank In RM70 ke MBB
151409098193 
Muhamad Gunawan Jamil

Sila SMS : Nama ebook , RM70 ,masa , tarikh
dan email anda 
kemudian hantar ke 017 2260719

Penghantaran 48 jam selepas bukti pembayaran diterima.
Terima Kasih 



Resepi Cupcake Popular

 1.Vanilla Ice Baby
2.Malaya Petit
3.Berrylicious
4.Green Hornet
5.Violet Montana

Bahan-bahannya :

430gm Mentega / Marjerin
400gm Gula Castor
10 biji Telur ( A @ B )
2 sudu besar Tepung Susu
440gm Tepung Gandum
½ sudu besar Baking Powder
Essen Vanilla , coklat emulco , strawberry emulco , coconut emulco , Pes Keladi @ Yam
2 sudu besar Palm sugar syrup ( green hornet )
Secubit Garam
Pewarna- Hijau , Merah , Violet

Cara Membuat

1.Pukul mentega bersama gula castor sehingga ringan.

2.Masukkan telur satu persatu, teruskan memukul sehingga sebati dan kembang, kemudian masukkan bahan kering yang telah ditapis iaitu tepung gandum , tepung susu dan serbuk penaik, pukul perlahan sehiongga mesra ke semua bahan.

3.Bahagikan adunan kepada 5 bahagian,bahagian pertama – Malaya petit anda hanya perlu masukkan essen vanilla, bahagian ke 2- vanilla ice baby anda perlu masukkan essen vanilla dan coklat emulco 1 sdb, bahagian ke-3 Berrylicious anda perlu masukkan strawberry emulco 1 sdb dan pewarna merah, bahagian ke-4 Greeen Hornet anda perlu masukkan coconut emulco dan 1 sdb palm sugar syrup juga pewarna hijau ,Manakala bahagian 5 – Violet Montana- masukkan pes keladi dan pewarna violet.

4.Paipkan adunan yang telah dirasakan dan diwarnakan ke dalam kertas cawan.
5.Bakar pada suhu 180’c 25-30 minit.

Resepi Buttercream Xtravaganza Chef Obie 

440gm Mentega / Marjerin
100gm Cream Cheese
80gm Gula Aising
1 sudu besar Tepung Susu
Essen Vanilla
Pewarna

Cara Membuat

1.Pukul sekali mentega / marjerin , cream cheese , gula aising , tepung susu dan essen vanilla sehingga kembang dan lembut.Kemudian bahagikan kepada 5 bahagian dan warnakan mengikut kesesuaian tema extravaganza.






Terima Kasih

Kejayaan Bengkel Zero To Pro




Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera semua..
selesai sudah bengkel Zero To Pro pada 27 / 09 / 2014 pada hari sabtu yang lepas, 
dengan penuh jayanya walau ada cacat cela  

Terima kasih kepada semua peserta yang hadir semoga ilmu yang disampaikan memberi manfaat kepada anda semua.

Tiada kata yang kami gambarkan betapa ikatan kasih sayang ini terjalin bertepatan dengan objektif dan motto kami iaitu " IKATAN KASIH SAYANG AKAN LEBIH TERJALIN DENGAN TEPUNG HAIRAN "sungguh membuahkan hasil

chef obie suke sesangat kepada semua yang hadir di bengkel Zero To Pro begitu sporting , melayan aje karenah chef yea..Ilmu yang chef kongsikan moga-moga dipraktikkan lepas ni ea..Insyaallah akan berjumpa lagi, kepada yang tak sabar -sabar nak join kelas deko kek FREE  yang pihak kami buat sekurangnya 2 @ 3 kali sebulan, sila alert boleh refer dalam blog chef obie ini atau di FB official Tepung Hairan

Anda semua yang hadir memang owesome!
Terbaek r.. 








Bengkel Zero To Pro ini akan diadakan lagi pada bulan 11 yang akan datang
Yuran Hanya RM60 dan ilmu yang dibawa balik anda  amat tidak ternilai!
segala yang dicurah kepada anda kami halal kan sampai bila-bila..peace yo!



pic candid ada lagi InsyaAllah akan dikongsikan lagi..pic ni chef obie sharing sedikit dari FB Official Tepung Hairan.

p/s terima kasih juge kepada mak usu - kejutan utk chef obie kerana hadir dlm bengkel zero to pro - peace ya... maka usu ni makcik chef obie yang dah bertahun tak berjumpe heee...still maintain cun ! 






Terima Kasih

Rabu, 24 September 2014

Resepi Vindaloo Kambing Chef Obie

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera..
macammana hari ini..semua lancar? Alhamdulillah...
harapnya begitulah...

Hari ni bie nak sharing resepi vidaloo kambing... resepi popular dari India selatan... terbaik sedap dinikmati bersama nasi putih..roti..capathi , roti canai pun sedap...nasi buryani..pergghh...yang penting korang cube resepinya...


Resepi Vindaloo Kambing



Bahan

1 kg Daging kambing @ biri-biri
2 sudu besar Miyak Sapi
2 Cawan Bawang dicincang
1 sudu besar Gula
2 batang cili Hijau ( belah Tengah )
½ Cawan Air

Bahan Perap untuk daging Kambing
1 sudu besar Tomato Puree
3 biji Tomato dikisar
½ sudu besar Cuka
1 sudu besar Garam
¼ cawan Halia dikisar
1 ½ Serbuk Kari Daging
1 sudu kecil Garam Masala
1 sudu kecil Serbuk Mustard
1 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu besar Serbuk Paprika.


Cara membuat


1.Cara tradisional masak vindalo daging perlu diperap terlebih dahulu dengan 

ke semua bahan perapan ( 24 jam @ sehari )


2.Sebelum menumis perlu asingkan dahulu daging dengan bahan perapan 

terlebih dahulu,


Panaskan myak sapi, tumis bawang dan cili hijau hingga layu masukkan daging

 kambing, kacau hingga mesra,Masukkan Air biar mendidih, masukkan bahan 

perapan semula ke dalam tumisan.Biar ia mereneh dan memekat, akhir sekali 

masukkan gula, kacau hingga agak pekat dan kering.Siap.Jika yang suka makan

 berkuah tak perlu kacau sehingga pekat. 






Terima Kasih

Jumpa anda di Bengkel Zero To Pro


 Tahniah ..!
Kepada anda yang telah mendaftar..
Pastikan anda membawa apron , buku nota dan kalkulator, suatu yang luar biasa...penyertaan telah penuh , kepada anda yang ingin meyertai bengkel zero to pro ini boleh booking untuk bengkel yang akan datang! 2 bulan dari sekarang....

Jumpe chef obie dan Tepung Hairan - Puan Azu di Bengkel Zero To Pro !



untuk menghasilkan sebiji kek coklat moist yang benar-benar sedap,
semua bahan-bahan di bawah di perlukan..

tetapi...
dengan tepung hairan, 
semua bahan-bahan tersebut kami satukan di dalam satu kotak..

apa yang anda perlu lakukan..
hanyalah tambah air dan minyak masak sahaja,kemudian anda boleh kukus atau bakar,
untuk menukar bahan tersebut menjadi sebiji kek coklat yang berkualiti premium tanpa anda perlu bersusah payah untuk membeli,menimbang,menyukat dan menyimpan ke semua bahan yang anda beli untuk membuat sebiji kek coklat bertaraf premium!

kami mudahkan kerja anda,
untuk anda punya lebih waktu bersama keluarga..

jalinan kemesraan akan lebih terjalin dengan tepung hairan!
ingat kek, ingat tepung hairan..



Hubungi : Puan Azu 019 2912915 sms/whatsapp




Terima Kasih

Isnin, 22 September 2014

medical check up


hari ni bie perlu buat medical check up...
heee...blea ade rase takut plak..tetibe..
ape pun mesti buat...kesihatan perlu dijaga ...
Terima kasih kepada yang mengingatkan medical check up chef obie ni...

Hari ni dalam sejarah...hampir setahun tak berjogging...dan dan hari ni baru nak berjogging..huuu..sekurangnye usahe juge kan ..tubuh badan rase segar sikit... Alhamdulillah...huuuu medikal check up punye hal ke?

Laayyyaaaaannn..... yang penting kite happy!

sambil tu layan lagu happy dari Pharrel William





(from "Despicable Me 2")


[Verse 1:]
It might seem crazy what I’m about to say
Sunshine she’s here, you can take a break
I’m a hot air balloon that could go to space
With the air, like I don’t care baby by the way

[Hook:]
Because I’m happy
Clap along if you feel like a room without a roof
Because I’m happy
Clap along if you feel like happiness is the truth
Because I’m happy
Clap along if you know what happiness is to you
Because I’m happy
Clap along if you feel like that’s what you wanna do

[Verse 2:]
Here come bad news talking this and that, yeah,
well, give me all you got, and don’t hold back, yeah,
well, I should probably warn you I’ll be just fine, yeah,
no offense to you, don’t waste your time
Here’s why

[Hook]

Hey, come on

[Bridge:]
(happy)
bring me down
can't nothing bring me down
my level's too high
bring me down
can't nothing bring me down
i said (let me tell you now)
bring me down
can't nothing bring me down
my level's too high
bring me down
can't nothing bring me down
i said

[Hook 2x]

Hey, come on

(happy)
Bring me down… can’t nothing…
Bring me down… my level's too high
Bring me down… can’t nothing…
Bring me down, I said (let me tell you now)

[Hook 2x]




Terima Kasih

ebook Hiasan Kek 3D Paling Popular


Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada anda semua yang melawati info dalam blog chef obie ini.
Chef obie ingin mengumumkan buah tangan terbaru-
Iaitu sebuah ebook eksklusif dari chef obie yang diberi judul
" HIASAN KEK 3D "
langkah demi langkah dan bergambar

ebook " HIASAN KEK 3D " ini amat sesuai dan  praktikal digunakan sebagai rujukan kepada anda kek dekorator , pembuat kek fondant , tenaga pengajar,pelajar ,chef , surirumah , dan sesiapa sahaja yang berminat dengan seni hiasan kek ia bukan sahaja boleh menambahkan lagi kreativiti anda dalam membentuk hiasan kek 3D tetapi ia juga mampu menajamkan lagi skill anda yang telah  sedia ada itu.

Pelbagai contoh hiasan kek 3D yang chef obie ketengahkan, seperti bride & groom, teddy bear , polar bear , kucing , burung hantu , karakter kartun dan banyak lagi.
setiap jenis karakter 3D - anda diberi contoh gambar langkah demi langkah untuk membuatnya sehingga selesai menjadi hiasan 3D .

Jika di Amerika Syarikat , britain dan negara eropah telah lama mereka mempraktikkan dan menggunakan hiasan 3D ke atas kek mereka, kita jangan ketinggalan malah kita sendiri lebih kreatif dan lebih imaginasi dalam mereka cipta hiasan kek 3D ini.Malaysia Boleh! 

Dapatkan sekarang !

keluaran eksklusif pada harga pengenalan hanya RM70 sahaja!
 ebook istimewa ini dijual pada harga RM70 dan ia amat berbaloi untuk anda 
miliki!

Dapatkan sekarang !


Cara Pembelian :

Maybank2u @ Bank In RM70 ke MBB
151409098193 
Muhamad Gunawan Jamil

Sila SMS : Nama ebook , RM70 ,masa , tarikh
dan email anda 
kemudian hantar ke 017 2260719

Penghantaran 48 jam selepas bukti pembayaran diterima.
Terima Kasih 














Terima Kasih

Ahad, 21 September 2014

suka dengan kek coklat dan cupcake


waaa... adik yang cute ni sempat tunjuk simbol bagus!maklumlah kek coklat didepan mate.. bie bukan ape sekadar sharing pic dari pengguna setia tepung kek coklat moist - Tepung Hairan!

Banyak testimoni pengguna setia tepung hairan yang bie suka war-warkan,antaranya kat bawah ni... pengguna setia kami ni merupakan masih baru dalam bissnes pembuatan kek , tapi telah berjaya menerima tempahan untuk majlis-majlis perkahwinan... kire newbie tau! 

bie nak tunjuk kos & keuntungan

modal tepung pukal 5 kg RM75
menghasilkan 700 biji cupcake
caj pada pelanggan RM1.20 sebiji

Bermakna:

RM1.20 x 700 biji = RM840
tolak kos A,B dan C RM100

Untung Bersih = RM665
itu baru untuk satu majlis...

Jika 1 minggu dapat menerima 2 majlis bermakna 1 bulan ada 8 majlis didarab dengan RM665 anda akan menerima keuntungan RM5320

bolehlah buat duit tepi RM5320 ... sape nak bagi yea...



kepada anda yang belum dan ingin mencuba produk kami.. Tepung Hairan bolehlah mencuba satu kotak dulu! murah aje RM19 sekotak bersama topping.

Hubungi Puan Azu 019 2912915 call/whatsapp

atau boleh sertai bengkel Zero To Hero pada minggu hadapan di Yayasan Belia antarabangsa, Bandar Tun razak berdekatan HUKM,

Anda akan didedahkan dengan mudah buat bissnes kek online ataupun offline dengan jenama anda sendiri menggunakan tepung hairan !










Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign