CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 8 Oktober 2014

Resepi Ban Kentang Raspbery Jam dan Berkrim Popular


Resepi Ban Kentang Raspbery Jam dan Berkrim

chef obie nak sharing resepi ban manis istimewa yang diberi nama - Ban kentang Raspbery Jam dan Berkrim, pasti anda suke... selamat mencuba!

Bahan Doh ban Kentang :

240 gm Tepung Berprotin tinggi
60 gm Tepung Kentang
10 gm Tepung Susu
40 gm Gula
5 gm Garam
1 sudu besar Yeast segera
1 biji telur
150 ml air sejuk
30 gm Mentega atau marjerin
Jam Raspbery secukupnya

Cara Membuat

1.Satukan ke semua bahan kering dalam mangkuk, masukkan telur dan air sejuk uli sehingga menghasikan doh.Campur mentega dan uli lagi dan terus menguli sehingga menjadi doh yang lembut dan kenyal.Tutup doh dengan plastic atau kain lembap.Biar kan ia selama 50 minit atau berganda saiznya.

2.Tips chef-Untuk pastikan doh sedia untk dijadikan ban, tekan bahagian tengah doh, dan doh tidak menurun dan hanya menunjukkan tanda jari yang ditekan sahaja.Ia menandakan doh telah sedia untuk dijadikan ban.

3.Bahagikan doh kepada 60-70 gm sebahagian.bentukkan bebola, simpan dalam peti sejuk sebentar 10 minit.

4.Canai doh membentuk segiempat bujur , gulungkan sehingga menjadi seakan bola rugby.Alaskan atas Loyang pembakar yang telah digris, biar ia selama 45 minit atau berganda saiznya.

5.Hiaskan dengan sapukan dahulu jam raspbery , kemudian paipkan kastard atas permukaan ban.Bakar pada suhu 190’c selama 15 minit.Apabila sejuk belah bahagian tengah dan hiaskan dengan inti krim .

sambil tu layan video music dari one direction - what makes you beautiful..


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign