CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 24 Januari 2015

Kekasih Abadi Yusri Lisa Dan Resepi Ais Krim Coklat Baskin Robbin Popular

Assalammualaikum wbt ,
Hari sabtu muncul lagi..apa kate kite sejukkan lagi suasana hari sabtu ni atau hujung minggu ni dengan makan ais krim.
Mengapa Ais krim? heee... sebab chef obie nak sharing resepi ais krim yang sedap la...
kira homemade ais krim ala baskin robbin. 
Pastikan hari ni pi market... beli bahan - bahan untuk buat ais krim coklat baskin robbin..

Resepi Ais Krim Coklat Ala Baskin Robbin Popular


Bahan

4 biji Kuning Telur 
1 biji Telur
200gm Gula Castor
50gm Gula Perang
500ml Susu Coklat ( Ducth Lady / Magnolia / HL )
1 sudu besar Serbuk Koko Van Houten 
800gm Whipping Cream ( Anchor Brand )
Esen Vanilla
100 gm Coklat Kouverture ( di cincang kasar  )
100 gm Deli Karamel ( boleh didapati di kedai pembekal bahan bakeri )

Cara Buat

1.Pukul Telur kuning + telur + gula castor sehingga separuh gebu , kemudian masukkan gula perang teruskan pukul sehingga gebu.

2.Dalam pot- panaskan susu coklat + serbuk koko van houten + esen vanilla sedikit , pastikan jangan sampai mendidih , cukup sekadar panas - panas  suam . Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kental .

3.Kemudian masanya untuk mencampurkan susu coklat bersama bahan yang telah dipanaskan tadi ke dalam whipping cream yang telah dipukul kental ( sila guna spatula plastik atau wooden ) kaup dan kacau perlahan dan bahan terakhir jangan lupa yea.. masukkan coklat kouverture yang telah dicincang kasar juga deli caramel , kacau lagi sehingga sebati.

4.Tuangkan ke dalam bekas plastik container untuk disejukkan.Simpan dalam freezer sebaiknya 24 jam.
Selamat mencuba...pasti meleleh bro...heee suka tak dapat resepi ais krim coklat ala buskin robbin? suke.. Alhamdulillah..
chef obie nak sharing lagu dari Yusri KRU dengan wifenye.. Lisa Surihani
Tajuk Lagu Kekasih Abadi..selamat melayan...romantik gitu!





Lirik Lagu Kekasih Abadi – Yusry & Lisa Surihani
Setiap kali ku bukakan mata

Hati tersentuh kau hiasi dunia
Syukur kerana Dia mendengar doa-doaku

Baru terasa nikmat percintaan

Indah dibuai beribu khayalan
Semua impian yang ku damba menjadi nyata

Tak perlulah lagi ku bermimpi

Kini kau hadir dalam sedar mencintai
Untuk kekal sehidup semati

Tak perlulah ku memeluk angan

Kini kau ada erat di dalam dakapan
Padamu setiaku berjanji
Kekasih abadi

Jika ditakdirkan pergi bersama

Ambillah hembus nafas terakhirku
Agar tak merasa bagaimana hidup tanpamu

Bersama kita cekal membina
Sebuah istana yang terindah
Di sana kasih kita bersemadi

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719






Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign