CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 17 Februari 2015

Info Tips Roti : Kaedah Asas Pembakaran Roti & Stronger



Kaedah Asas Pembakaran Roti 

Info Penting –

1. “Cara Campuran Bahan Ramuan@ Mixing Ingredients”


Langkah utama, adun kesemua bahan-bahan ramuan dengan
sempurna.Kemudian bancuh air sejuk/susu/telur dan uli
sehingga membentuk doh kasar.
Tambah mentega/marjerin/lelemak sayuran/minyak dan terus
menguli untuk menghasilkan doh yang lembut.Suhu doh yang
paling sempurna ialah 27’c – 28’c

2. “Penaikan Asas@ Basic Proving”


Anda perlu dan mesti menutup doh dengan plastik dan biarkan ia
menaik ditempat yang panas/suam selama 45 minit – 60 minit
atau sehingga doh berganda saiznya.

3. “Pembahagian Dan Pembentukkan@ Dividing & Making ”


Anda perlu bahagikan doh yang telah naik dan bahagikan
mengikut sukatan berat yang diingini.Bentukkan ia menjadi
bebola dan biarkan ia selama 10 minity – 15 minit.

4. “Pembentukkan / Shapping”


Anda perlu meratakan doh dan isikan inti.Kemudian bentukkan
roti ke dalam bentuk-bentuk yang diingini ( sesetengah roti
boleh dibentuk dengan segerakerana tidak mengandungi inti di
dalam )


5. “Acuan / Panning”


Anda perlu meletak doh ke atas acuan yang telah disapu dengan
minyak atau yang dialas dengan kertas pembakar.




6. “Penaikan Terakhir@ Final Proving”

Jika anda membuat doh dirumah, ia boleh diletak didalam
oven@ketuhar.Tidak perlu memasang suis,Cuma letak satu 
mangkuk panas didalam ketuhar untuk membekalkan
pengewapan dan tahap kepanasan.
Cara lain ialah dengan meletak doh ke dalam kotak yang
tebal dan biar ia menaik pada suhu 38’c.


7. “Membakar Roti@ Baking”


Apabila roti sudah naik dan sedia untuk dibakar, sapu atas
doh atau sembur dengan telur/air/susu atau biarkan
sebegitu sahaja.Panaskan oven@ketuhar terdahulu sebelum
memula proses membakar dengan menggunakan haba
permukaan dan dasar sahaja. ( Jangan memasang kipas
ketuhar semasa membakar ).


8. “Glis@ glazing”


Jika anda hendak ban atau roti kelihatan lebih enak dan
berselera, gliskan semasa ban atau roti masih panas dengan
mentega/marjerin/gel aprikot/putih telur/sirap gula( yang
dimasak 1 bahagian gula dengan 2bahagian air didih )




“Insyaallah, semoga perkongsian ilmu ini sedikit sebanyak dapat membantu
anda bagi memudahkan lagi proses membuat roti.Chef Obie amat sukacita
apabila anda boleh membuat roti sendiri dengan cantik seperti seorang
pakar.jika ada kekurangan info adalah dari chef obie sendiri ebook TIPS ROTI PERCUMA ,ebook Roti 100
Resepi akan dikemaskini mengikut keperluan ,TIPS ROTI PERCUMA  akan diberi percuma sampai
bila-bila selagi ia dikemaskini. 



Dapatkan ebook terlajak Laris "ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE"


Hottest!

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit



Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-

Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 






Salam Mesra dan Sayang... peace ! anda boleh terus berhubung jika ada
persoalan mengenai ebook ini-whatsapp 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com



"Stronger"
Ooh hey, yeah 

Hush, just stop
There’s nothing you can do or say, baby
I’ve had enough
I’m not your property as from today, baby
You might think that I won't make it on my own
But now I’m…

[Chorus:]
Stronger than yesterday
Now it’s nothing but my way
My lonliness ain’t killing me no more
I’m stronger

That I ever thought that I could be, baby
I used to go with the flow
Didn’t really care ‘bout me
You might think that I can’t take it, but you’re wrong
‘Cause now I’m…

[CHORUS:]
Stronger than yesterday
Now it’s nothing but my way
My lonliness ain’t killing me no more
I’m stronger

Come on, now
Oh, yeah

Here I go, on my own
I don’t need nobody, better off alone
Here I go, on my own now
I don’t need nobody, not anybody
Here I go, alright, here I go

[Repeat CHORUS]

Stronger than yesterday
Now it’s nothing but my way
My lonliness ain’t killing me no more
I’m stronger



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign