CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 2 April 2015

Resepi Daging Dendeng Popular & cgco


Assalammualaikum wbt, 
hari ini agak pantas juge invironment chef.. pagi-pagi lepas subuh dah gerak keluar,

then sampai hotel pagi jugak.. kat jalan raja laut..
lebih kurang pukul 830 pagi gerak pule ke Ampang point meeting dengan encik iesz,

then terus balik..
masak jap untuk birthday teman, keluar balik menuju ke hotel...then..balik ke ampang..
selesaikan sedikit lagi urusan.
Pagi-pagi ni sempat call mak abah di kg..
windu kat mak...heeee,sempat juge
updated group honey catering untuk program JPW di UTC Pudu sentral

skang depan pc...
nak updated resepi ni yang cambest tu!
makan dengan nasi putih panas-panas.. perrgh...fly bro!
heeee.. okay dalam pada tu jangan ketinggalan join 
contest-giveaway-chef-obie-cgco , friends ngan chef di facebook : 
chefobie untold ada banyak hadiah menarik dari penaja... tertinggal jawab soalan mudah,,jangan risau boleh terus jawab sma ada dalam fb atau dalam blog chef obie ni..kat bahagaian bawah KOMEN, okay...
tak jadi masalah.... dan kepada yang mencari resepi masakan & baking..biskut raya dan sebagainya boleh ke link ebook chef obie selamat mencuba !




RESEPI DAGING DENDENG

Bahan Perapan Daging:
500 gm Daging Lembu
6 sudu besar Kicap Lemak Manis
1 sudu Besar Kicap pekat @ kicap karamel 
1 inci Halia dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar


Bahan Menumis :
100  gram cili kering ( dikisar)
1/2 biji Bawang Holand Di mayang tebal

1 biji bawang besar potong wedges

4 biji bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar Jus Plum @ Jus Limau Nipis @ kasturi
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1.Rebus daging Lembu terlebih dahulu sehingga empuk
2.DiPotong daging nipis-nipis dan tumbuk menggunakan batu lesung , sekadar meleper jangan sampai hancur.
3.Kemudian Perap daging bersama bahan-bahan perapan selama 1 jam
4.Goreng daging, angkat dan toskan
Tumis bawang , bawang holland ,bawang besar dan cili kering sehingga garing dan naik minyak
Masukkan kicap dan gaul rata
Masukkan daging yang telah digoreng tadi
Masukkan garam, gula dan jus plum
Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan





join contest-giveaway-chef-obie-cgco
chefobie untold 


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign