CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 8 April 2015

Resepi Puding Roti Hotel 5 Bintang



RESEPI PUDING ROTI HOTEL 5 

BINTANG

Bahan-bahan :
  • 12 keping roti Sandwich dipotong silang
  • 6 biji roti croissant  belah tengah
  • 750 ml susu uht atau susu segar
  • 4 biji telur
  • 5 sudu gula perang
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 4 sudu besar Mentega
  • kismis Hitam 
  • Garam 1/2 sudu kecil
  • 100 gm Gula Pasir
  • sedikit gula aising atau snow powder


Cara Membuat :


  1. Dalam mangkuk- satukan gula perang, telur dan esen vanilla, kacau rata menggunakan whisk. kemudian masukkan susu uht kacau hingga sebati. 
  2. Setiap bahagian Roti disapu dengan mentega dan disusun dalam loyang. 
  3. Adunan tadi dituang ke atas roti dan tabur kismis dan gula pasir diatas permukaan .
  4. Bakar pada suhu 190'c  selama 25- 30 minit  ( dengan air juga 1/2 tray penuh di bawah tray ) .Anda juga boleh guna teknik terus mengukus.
  5. Apabila telah masak, sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang bersama Vanilla sauce.
  6. Jangan lupa taburkan gula Aising @ Snow powder di atas permukaan puding.
Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik

 ebook masakan PERCUMA








Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik









Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign