Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 24 Jun 2015

Resepi Air Katira Popular 2015



RESEPI AIR KATIRA POPULAR 2015

Kepada anda yang tercari-cari resepi air katira , chef obie seperti tahun-tahun sebelumnya pasti akan kongsikan resepi air istimewa ini .
Air yang begitu popular diselatan tanah air iaitu Negeri Johor Darul Takzim,

Apabila tiba musim Berpuasa , Bazaar-bazaar tempatan pasti ada yang menjual air katira ini, cuma bezanya sedap atau tak berapa ummph aje...
apa pun masyarakat Malaysia telah ramai yang pandai dan suka dengan penangan air katira ini.
Kepada anda yang ingin buat sendiri air katira sama ada untuk berniaga di bazaar atau untuk minuman berbuka dirumah hari ini, bolehlah follow resepi yang chef obie kongsikan dibawah ini.

Salam Ramadhan.... segarkan tekak dan badan ketika berbuka hari ini dengan minuman Air Katira heeee....


BAHAN-BAHANNYA:

Perlu Penyediaan awal:

Untuk Membuat Sirap-

Didihkan 2 1/2 cawan gula dalam 3 cawan air.( boleh juga anda tambahkan sedikit gula melaka @gula merah @gula perang )

Masukkan 2 helai daun pandan, hingga larut gulanya.

1 sudu besar kathira -

direndam semalaman, buangkan kekotoran dan ditapis. Dibilas dengan air masak, ditapis lagi.

10 biji buah kembang semangkuk -

direndam semalaman buangkan biji dan kulit. Ditapis, bilas dengan air dan ditapis lagi.

1 sudu besar rata biji selasih -

direndam dalam air hingga ia mengembang, kemudian ditapis lagi.

1 tin susu cair (sejat)-

'evaporated milk'

1 cawan sirap

7 cawan air

1 sudu teh air mawar


CARA MEMBUATNYA:

Dalam sebuah mangkuk besar atau bekas air yang besar, masukkanlah katira, kembang semangkuk dan biji selasih.
Tuangkan sirap, air susu dan air mawar.
Dikacau rata. Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.


ebook masakan PERCUMA

p/s

Biji Selasih -boleh didapati di pasar, kedai runcit.
Kembang semangkuk - boleh didapati dari kedai sinseh Cina
Kathira - dapatkan dari kedai peniaga India.






Terima Kasih

Selasa, 23 Jun 2015

Honey Catering Kuala Lumpur - Majlis Berbuka Puasa Dan Open House Hari raya



Salam Ramadhan

Pihak Kami Menerima Tempahan Katering - untuk

Majlis Berbuka Puasa & Open House Hari Raya Aidilfitri juga untuk pelbagai Jenis Majlis

Harga perpax yang berpatutan-

RM 8 , 9 ,10 , 11, 12,13 hingga 50 per pax dengan menu-menu yang menarik dan menyelerakan


Di seluruh Kuala Lumpur , Putrajaya & Ampang


Hubungi Segera bagi mengelakkan sebarang kesulitan


Call @ whatsapp


017 2260719 chef obie

017 4777069 encik iez


019 6460409 puan khurzaidah


Puasa jgn x puasa..masa berbuka nanti baru kite sentap ok!











Terima Kasih

Resepi Kuih Tako Dan Tepung Pelita



Shares & LIKES 

Resepi Kuih Tako vs Kuih Tepung Pelita Paling Popular
Hari ni chef obie nak sharing sedikit info-
ramai dikalangan kite suka makan kuih tako..tapi ramai menyangka kuih tako itu sama dengan kuih tepung pelita..
sebenarnya silap yea.. kuih tako dan kuih tepung pelita berbeza, rupa dan rasa hampir sama.
kuih tako asal dari negara thai.. manakala kuih tepung pelita asal dari sini..tanah melayu...tempias nya aje...
beza kuih tako dengan kuih tepung pelita hanya pada isi dalam bahagian hijau.
kuih tako perlu ada sengkuang cina atau pun buah pear, manakala kuih tepung pelita hanya ada gula dibahagian hijau dan ia perlu dikukus bersama bekas daun pandan kuih tepung pelita.
Kuih Tako- sarung dari daun pandan !
Jadi jelaskan sekarang.. semoga sedikit pencerahan daripada chef obie dapat membantu anda membezakan antara kuih tako dengan tepung pelita..
chef obie suke dengan kedua-dua jenis kuih ini...

kat bawah ni chef obie kongsikan resepi kuih tako yea...( anda boleh gunakan resepi ini juga untuk kuih tepung pelita hanya -bahan sengkung tidak digunakan, diganti dengan sedikit gula pasir dan tepung pelita perlu anda kukus bersama bekas daun pandannya )

Lapisan Bawah (hijau)


25g tepung hoen kwe (hijau)

1 1/2 cawan air
1/2 cawan Gula
1biji sengkuang cina @ 2 buah pear ( potong kiub kecil )


Lapisan Bawah (putih)


25g tepung hoen kwe putih

2 cawan santan
secubit garam + gula pasir
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil Garam

ebook masakan PERCUMA


Cara Membuat:


1.Semua bahan di campurkan dalam periuk atau pot.

2.Kacau perlahan dengan menggunakan whisk pada api sederhana sehingga adunan agak panas dan ada bubble,apabila ada bubble matikan api.
3.Pastikan anda telah meyediakan bekas tako terlebih dahulu dengan meyusun pada dulang.Taburkan sedikit sengkuang dalam bekas tako,Tuang lapisan hijau terlebih dahulupada paras setengah dalam bekas tako,kemudian biar ia sejuk sebentar sebelum anda tuang pula bahagian putih.Siap untuk dihidang...
jika anda ingin gunakan resepi diatas untuk berniaga sila gandakan yea...

As Salam , Anda Yang Budiman - sila lawati blog chef obie ada pelbagai perkongsian resepi kuih muih,biskut raya,pelbagai jenis kek & pastri juga roti.





Terima Kasih

Resepi Kuih Karipap Pusing Rangup Sedap Dan Mudah Untuk Ramadhan

Sila Shares & LIKES

Resepi Karipap Pusing Popular


Assalammualaikum wbt,
Hari ni bie nak sharing satu resepi karipap,

karipap pusing mudah aje..

resepi yang telah bie standardkan untuk modul kelas GiatMara
yang pasti bie mengajar secara tradisional...best!


Resepi Karipap Pusing Rangup

(KULIT LUAR)

Doh Minyak:-

350gm tepung gandum

30gm marjerin/ minyak masak

air ais+garam


Cara Membuat

1.satukan dan Gaulkan tepung bersama marjerin.
2.Kemudian, masukkan air dan garam sedikit demi sedikit.
3.Uli menjadi doh. agak2 kalau keras boleh ditambah air, kalau lembut sangat tambah tepung sikit

ebook masakan PERCUMA

(KULIT DALAM)

Doh Marjerin:-

150gm tepung gandum+2sb tepung jagung

100gm marjerin

Cara Membuat :
1.Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh,
2.Jika doh keras boleh tambah marjerin,jika lembut sangat tambah tepung sedikit.
3.kemudian, Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis
Boleh double kan resepi.
Dapatkan pelbagai Resepi menarik dlm blog chef obie 










Terima Kasih

Pemborong Kuih Dan Biskut Raya -Kuala Lumpur 2015 ( Chef Obie- Honey Catering )

Assalammualaikum wbt, 
Salam Ramadhan...

Kepada Anda Yg Berminat Membeli Secara Borong atau persendirian 


Harga Istimewa untuk "PEMBELIAN"
10 balang 
20 balang
30 balang
50 balang
100 balang ke atas 

Kuih & Biskut Raya Tradisional 
Kuih Tart Nanas Homemade ( popular )*
Biskut Dahlia ( popular )
Biskut Samprit ( popular )
Biskut Makmur ( popular )
Biskut Mazola ( popular )

Kuih & Biskut Raya Moden
Biskut Ombak Rindu ( popular )
Biskut Cacktus Crunchy (popular)*
Almond London ( popular )



Production Kuih & Biskut Raya 
Di Taman Tynton View, Cheras

Hubungi by call or whatsapp :

Chef obie 017 2260719

Encik iez +60174777069

Pn Khurzaidah +60196460409


Pic-pic Biskut yg telah ditempah pelanggan semalam & akan di pickup esok.

Kepada anda yang tercari-cari biskut raya yang telah terserlah kualiti & permintaan daripada pelanggan yang sentiasa ada sejak beberapa tahun sehingga kini, Sila drop your order...
Do not hesitate okay... whatsupp @ sms @ call aje salah satu no hp diatas.

Penghantaran area kuala lumpur adalah Percuma !














Terima Kasih

Khamis, 18 Jun 2015

Resepi Kuih Raya , Biskut Raya ,Masakan Bazaar ,Berbuka dan Sahur , Ayam Golek , Masakan Kambing , Masakan Sotong, Masakan Daging, Maskan Udang & banyak lagi



Pelbagai Resepi kuih dan biskut raya popular yang boleh anda miliki , begitu juga dengan pelbagai resepi masakan yang sesuai untuk anda yang berniaga mahupun surirumah yang ingin menambahkan kemahiran memasak, 

ebook-ebook popular ini menjadi pilihan semenjak tahun 2014 sehingga kini 2015 oleh mereka yang memerlukan,
Anda perlu miliki Resepi-resepi terhangat ini dalam ebook keluaran chef obie seperti

Resepi kuih raya Popular 2014 , Resepi Kuih Tat Popular , Resepi Biskut Mazola Popular , Resepi Masakan Bazaar Ramadhan  , resepi Berbuka Dan Bersahur ,Resepi ayam Golek popular , Roti 100 resepi Chef Obie juga ebook-ebook paling terbaru dan hangat...seperti di bawah ini

 





Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Hanya RM30 seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti sibawah ini dengan setiap PEMBELIAN salah satu ebook chef obie diatas 


  



Terima Kasih

Salam Ramadhan & Jangan Lupa Baca Niat Berpuasa - chef obie


Salam Ramadhan Al Mubarak ,

Alhamdulillah selesai Tarawikh yang pertama untuk bulan Ramdhan kali ini,
chef turun bawah rumah aje kali ni, 
bersama-sama warga Merdeka Villa mengimarahkan Surau Jamilah Merdeka Villa,
menunaikan solat Tarawikh bersama.

Dikesempatan hari ini, 
1 Ramadhan 1436

chef ingin mengucapkan kepad semua muslimin & muslimat
tak kira walau dimana berada " Salam Ramadhan , semoga tahun ini amal ibadah kita diterima dan lebih baik daripada tahun-tahun yang lepas , juga chef memohon maaf sekiranya ada kekurangan atau kesilapan chef sebelum ini sama ada melalui tulisan dalam blog mahupun dalam media sosial yang lain.mahupun dari tindakan yang nyata.
 Yang baik itu datangnya daripada Allah swt , manakala yang buruk itu datangnya dari diri chef sendiri.
Semoga anda semua tenang dan gembira menyambut kedatangan bulan yang penuh keberkatan kepada kita.

salam Ukhwah daripada  chef obie.

malam ni sebelum tidur atau selepas makan sahur nanti 
"Jangan Lupaa Baca Niat Berpuasa "




Terima kasih kepada anda yang sentiasa menyokong 
apa sahaja yang chef obie lakukan.

Sayang Anda , Sayang Semuanya... Juz nice!



Terima Kasih

Isnin, 15 Jun 2015

Tempahan Katering Di Kuala Lumpur - Pelbagai jenis Majlis Sepanjang Ramadhan Dan Open House Hari Raya

Honey Catering Kuala Lumpur memang bz dengan pelbagai tempahan katering untuk pelbagai jenis majlis, daripada sekecil-kecil majlis hingga pada kapasiti yang besar.

Honey Catering Kuala Lumpur Menerima tempahan daripada pelbagai pelanggan Dari Area Kuala Lumpur .
Paling terbaru Honey Catering Kuala Lumpur telah membuat dan memberi perkhidmatan katering untuk Majlis Berendoi Puteri Umno, Di Jalan Peel  Kuala Lumpur Pada 14 . Jun . 2015 Ahad semalam.




















Kepada anda yang memerlukan Perkhidmatan Katering Kami di sepanjang bulan Ramadhan dan Bulan Syawal untuk Open House , Sila Hubungi Segera
Untuk Mengelakkan Sebarang Kesulitan 

HONEY CATERING KUALA LUMPUR
Hubungi 

chef Obie 0172260719 

encik iez0174777069 

Ibu Khurzaidah 0196460409

" Sedap & Puas "




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign