CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 19 September 2015

DIY : Resepi Mee Hailam Paling Sedap !




MEE HAILAM POPULAR
Bahan :
1/2 paket mee kuning
8-10 ekor sotong/udang – potong nipis
1 keping fish cake
200 gm sawi hijau
100 gm kobis
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram 1 sudu kecil Kicap karamel
1 ketul kiub ayam
4 ulas bawang putih – ketuk
4 ulas bawang merah – hiris
3 sudu besar minyak
1 cawan air
1 sudu tepung jagung – bancuh dengan air dulu
Garam Dan Gula secukupnya



Cara Memasak:
1. Celurkan Mee Kuning.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
3. Masukkan air, sotong dan fish cake. Biarkan sehingga lembut.Masukkan Mee kuning.
4. Masukkan kicap cair dan karamel, sos tiram dan kiub ayam. Kacau rata. Masukkan pula kubis dan sawi.

5. Perasakan garam. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan angkat. Hidangkan.


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign