CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 30 September 2015

Resepi Kuah Rojak Petis- Buah-buahan ( Rojak Buah ) chef obie


Resepi Kuah Rojak Petis –
Rojak Buah


Bahan untuk kuah:

500 g gula merah + 100 gm Gula Perang dimasak dengan 2 cawan air.
300 g gula pasir
1 cawan cili kering dikisar halus
1 botol kicap pekat  ( 330 ml)
1 botol cili sos (340g)
1 botol otak udang  (240g)  -  jenama nuri @ sebagainya
1/2 Inci belacan
4 cawan air 

Sampingan Hiasan - Kacang tanah digoreng & ditumbuk 



Cara Membuat :


1.   Masak gula merah dgn 2 cawan air.Bila dah mendidih tapis.

2.   Satukan kesemua bahan kedalam periuk.kacau rata.

3.   Masak sehingga kuah memekat.Bila dah memekat tutup api.

4.   Sejukan kuah dan simpanlah kuah didalam bekas yang bertutup.Simpan didalam peti sejuk 





Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign