CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 12 Oktober 2015

Kaedah Asas Pembakaran Roti Dan Resepi Roti


#chefobie #foodjam #smallplate

Kaedah Asas Pembakaran Roti 


Info Penting –


1. “Cara Campuran Bahan Ramuan@ Mixing Ingredients”
Langkah utama, adun kesemua bahan-bahan ramuan dengan
sempurna.Kemudian bancuh air sejuk/susu/telur dan uli
sehingga membentuk doh kasar.
Tambah mentega/marjerin/lelemak sayuran/minyak dan terus
menguli untuk menghasilkan doh yang lembut.Suhu doh yang
paling sempurna ialah 27’c – 28’c

2. “Penaikan Asas@ Basic Proving”
Anda perlu dan mesti menutup doh dengan plastik dan biarkan ia
menaik ditempat yang panas/suam selama 45 minit – 60 minit
atau sehingga doh berganda saiznya.

3. “Pembahagian Dan Pembentukkan@ Dividing & Making ”
Anda perlu bahagikan doh yang telah naik dan bahagikan
mengikut sukatan berat yang diingini.Bentukkan ia menjadi
bebola dan biarkan ia selama 10 minity – 15 minit.

4. “Pembentukkan / Shapping”
Anda perlu meratakan doh dan isikan inti.Kemudian bentukkan
roti ke dalam bentuk-bentuk yang diingini ( sesetengah roti
boleh dibentuk dengan segerakerana tidak mengandungi inti di
dalam )

5. “Acuan / Panning”
Anda perlu meletak doh ke atas acuan yang telah disapu dengan
minyak atau yang dialas dengan kertas pembakar.




6. “Penaikan Terakhir@ Final Proving”
Jika anda membuat doh dirumah, ia boleh diletak didalam
oven@ketuhar.Tidak perlu memasang suis,Cuma letak satu 
mangkuk panas didalam ketuhar untuk membekalkan
pengewapan dan tahap kepanasan.
Cara lain ialah dengan meletak doh ke dalam kotak yang
tebal dan biar ia menaik pada suhu 38’c.
7. “Membakar Roti@ Baking”
Apabila roti sudah naik dan sedia untuk dibakar, sapu atas
doh atau sembur dengan telur/air/susu atau biarkan
sebegitu sahaja.Panaskan oven@ketuhar terdahulu sebelum
memula proses membakar dengan menggunakan haba
permukaan dan dasar sahaja. ( Jangan memasang kipas
ketuhar semasa membakar ).
8. “Glis@ glazing”
Jika anda hendak ban atau roti kelihatan lebih enak dan
berselera, gliskan semasa ban atau roti masih panas dengan
mentega/marjerin/gel aprikot/putih telur/sirap gula( yang
dimasak 1 bahagian gula dengan 2bahagian air didih )
“Insyaallah, semoga perkongsian ilmu ini sedikit sebanyak dapat membantu
anda bagi memudahkan lagi proses membuat roti.Chef Obie amat sukacita
apabila anda boleh membuat roti sendiri dengan cantik seperti seorang
pakar.jika ada kekurangan info adalah dari chef obie sendiri



PELBAGAI RESEPI - RESEPI ROTI POPULAR KINI DIKONGSIKAN DALAM EBOOK CHEF OBIE PALING POPULAR IAITU EBOOK ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE


ebook ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE

Perkongsian teknik-teknik asas dalam pembuatan roti .
Pelbagai kategori roti seperti roti oriental classic , roti broadway , roti kontinental , roti mediteranien & roti yg menarik untuk anda cuba praktikkan.. berpandukan 100 resepi-resepi yang digunakan oleh chef profesional & homebaker.

Anda juga diberi ebook PERCUMA iaitu TIPS ROTI CHEF OBIE
ia membantu & menerangkan langkah demi langkah skil dalam membuat doh asas roti dgn MUDAH ( 3 cara bergambar ) serta panduan untuk anda rujuk daripada ebook ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE.

Dapatkan sekarang ebook yg telah menjadi pilihan Netizen sejak 2012


Dapatkan Resepi-resepi menarik ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE
telah  menjadi pilihan netizen sebagai 
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !


 ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-

info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.

Bagaimana untuk milikinya? 

Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





Resepi akan dikemaskini mengikut keperluan & akan diberi percuma sampai
bila-bila selagi ia dikemaskini.
Salam Mesra dan Sayang... peace ! anda boleh terus berhubung jika ada
persoalan mengenai ebook ini-whatsapp 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com


Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign