CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 5 Ogos 2016

Resepi Kek Coklat Komersil Mudah Dan Sedap oleh selebriti chef obie

Assalammualaium wbt,
Salam Jumaat kepada muslimin dan muslimat 
dan Salam sejahtera .
Terima kasih kerana melayari blog chef obie, 
chef hari ini nak kongsikkan  satu resepi kek coklat 
yang telah menjadi pilihan
Majalah SAJI 2014 Tema Kek Dan Pastri



Iaitu Kek Coklat Komersil yang diberi nama 

FAUZEE TORTE DAN GANACHE'



Langkah demi langkah untukk anda ikuti bagi memudahkan 
anda membuat ek ini. Selamat Mencuba


1.Pukul mentega bersama gula kastor & gula perang, secubit garam dan essen vanilla sehingga separa kembang.


2.Masukkan Telur sebiji demi sebiji dan terus pukul sehingga sebati dan adunan menjadi ringan dan lembut.



3.Masukkan tepung , serbuk penaik dan serbuk badam ( telah ditapis dahulu ) ke dalam adunan ,kacau sebati.


4.Bahagikan kepada 2 adunan.


5.Bahagian pertama- masukkan serbuk koko yg telah dicampur 3/4 cawan krim masakan * jika anda tiada krim masakan boleh digantikan dengan susu atau air panas. Ke dalam adunan dan kacau lagi hingga sebati.



6.Bahagian pertama dan ke dua dimasukkan ke dalam plastik piping berasingan.Paipkan berselang seli ke dalam acuan chiffon sehingga selesai.


Bakar Pada Suhu 180' selama 35 minit.

















Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign