CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 16 September 2016

RESEPI IKAN KEMBONG 3 RASA ALA KEDAI MAKAN TOM YAM ALA THAI

Share & LIKES




Resepi Ikan Kembong 3 Rasa Ala 

Kedai Makan Tom Yam ala Thai


IG : chef_obie_official

FB : chefobie untold

whatsapp : 0172260719

p/s; boleh juga guna resepi ini untuk ikan yang dikukus

Bahan :

1 ekor ikan kembong/ siakap/kerapu/Selar -  600 gm@700gm

160ml Air
3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
garam secukupnya
1/2 btg lobak merah potong dadu
1/2 biji bawang merah potong dadu
1 btg cili api mayang

Bahan dikisar :-
5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris :-

1/2 kuntum bunga kantan

2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
Bahan Sos:-

2 sudu besar cili kisar

1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1  sudu kecil kicap manis

Cara Membuat:-


*Sediakan kuali untuk menggoreng dan minyak secukupnya. Lumurkan ikan dengan garam juga kunyit dan biarkan selama 10 minit.

1.            Goreng ikan hingga garing
2.            Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
3.            Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
4.            Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air , gula dan garam.
5.            Masak hinga kuah pekat sedikit , masukkan bhn ug dipotong dadu dan mayang  tuangkan ke atas ikan tadi.
6.            Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan
Laman utama
Papar versi web

chef oBiE
chefgunawanjamil Obie 
Chef Muhamad Gunawan Jamil a.k.a Chef Obie

Chef Professional ,Chef Celebrity ,Trainer / Consultant , Malaysian Food Stylist ,Product Ambassador , Specialized in Bakery, Pastries & Confectionery and is an expert in Austrian and Dutch dessert.Familiar in Malay, Chinese, Indian, Middle East , Eurisian , Healthy Food , Italian And Western Cuisine.  Has worked in the following companies – Malaysia International Shipping Corporation-, MISC , Hotel Impiana KL / AnCasa - UDA Holdings, Concorde Inn KLIA,Inflight Catering KLAS KLIA- DRB HICOM,Chef Services (Celebrity Chef) & Events ,Prince Court Medical Centre KL-Petronas., Owner MGJ Consultancy And Services ,Sky Chef Catering , Fascilitator for Seminar & Latihan Katering Sihat Kepada Agensi-Agensi Di Bawah Kementerian Dalam Negeri- Handling 20,000 pax DeepaRaya Open House Wilayah Persekutuan,Handling Program Jabatan Pembangunan Wanita Wilayah Kuala Lumpur & Putrajaya ,Handling & Consult for Ramadhan Buffet Citrus Hotel Kuala Lumpur  Also participated as Judge in cooking shows, conducting cooking demos in TV, Radio and functions,Author's Cooking / Baking Books ,Local Cooking Magazine and teaching Private VVIP, VIP ,University - Uitm Campus Shah Alam, MSU- Campus Shah Alam ,College , Skill Institutions , Kemas , GiatMara and CADS Enhancement Centre .


Lihat profil lengkap saya

Dikuasakan oleh Blogger.



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign