CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 1 September 2016

Resepi Sambal Goreng Jawa mudah dan sedap

Alhamdulillah , walaupun masih baru Group masakan yang chef obie uruskan
( smallplate cooking group S.C.G ) ahli-ahli group amat sporting ,saling bantu membantu dalam 
mencari jawapan dan persoalan yang diutarakan. Perkongsian resepi dan info yang 
mendatangkan kebaikan sesama ahli harus chef puji.

Keistimewaan ahli SCG , setiap resepi yang mereka kongsikan akan chef updated
dalam blog kesayangan chef obie ini.

Resepi ahli SCG pertama yang merasmikan ialah  " RESEPI SAMBAL GORENG JAWA" mudah dan sedap..
Pemilik resepi ini merupakan ketua tukang masak di PAGI PAGI ESPRESSO CAFE ayer keroh , Melaka iaitu
Kak Nora.Bukan calang-calang juga orangnye...mmm Orangnya peramah dan tidak kedekut pula untuk berkongsi bersama-sama 
ahli SCG. Jom kita cuba resepi daripada kak nora...


Resepi Sambal Goreng Jawa🐸

Bahan


Udang kecik 1kilo

Paru-goreng 1/2kilo
Hati lembu-goreng 1/2kilo
Tempe 3keping besar-goreng
Tahu 6keping-goreng sume potong 4segi
20batang Kacang panjang *
10 batang Cili merah*
Seikat Serai*
Sebuku Halia*
5biji Bawang besar*
5 ulas Bawang putih*
**sume bahan td dihiris kemudian goreng kan skli..
Santan kara 1-2kotak kecik
Cili mesin
Air asam jawa/asam keping
Soo hoon..sepeket
Kulit tauhu..dlm tiga keping


Cara Penyediaan ~ 


Tumis cili mesin mskkan udang yg dibuang kulit..smpi garing mskkan santan...air asam jawa ckit..kemudian mskkan sume bahan yg digoreng td biarkan mendidih api perlahan...mskkan garam..gula ..aji...biar ckup rasa...asam garam gula kne balance k...klu nk tmbh rasa asam letak asam keping ckit.masukkan soo hoon n kulit tauhu..kacau selalu smpi santan tu masak...biar dia kering ckit....dh cukup rasa leh tutup api...leh makan ngan nasi ambang k...selamat mencuba✌🏼✌🏼


Senangkan resepi yang dikongsikan ..kepada anda yang ingin joint Group Masakan yang dikendalikan oleh chef obie sendiri . Anda boleh request melalui whatsapp - ke 0172260719.
group masakan private dan dibuka ubtuk mereka yang amateur / masih baru dalam dunia masakan , berminat berkongsi resepi , mengeratkan silaturrahim sesama ahli dan yang penting sporting.






Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign