CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 8 Jun 2017

RESEPI GADO GADO DAN KUAH PECAL CHEF OBIE


Masih dalam bulan penuh keberkatan ni , bie ingin beramal jariah dengan berkongsi sedikit ilmu berniaga di bazaar ramadhaan mahupun pasar malam .
Korang boleh cuba yea..Tapi kalau korang nak share resepi ni sama ada dalam group masakan korang tu mahupun dalam blog dan website sendiri jangan lupa sila kredit pada chef yea..hahaha...

RESEPI GADO-GADO & KUAH PECAL CHEF OBIE
Bahan-bahan perlu disediakan dahulu, kisar dan simpan. Bila hendak makan boleh campurkan air panas, garam, gula dan air asam jawa Iaitu

Bahan kuah pecal :

2 1/2 cawan kacang tanah - digoreng 10 tangkai cili kering - digoreng
1 genggam ikan bilis atau udang kering - digoreng garing
1 sudu besar udang kering tanpa kulit - digoreng garing
1 inci belacan - digoreng
1 bunga bawang putih - digoreng
2 sudu besar bawang goreng
Air asam jawa secukupnya
1/2 inci sedikit CEKUR
Air Panas
Garam dan gula pasir @ gula merah secukupnya ( boleh lebihkan gula )
Cara Penyediaan :
Kisar cili kering goreng, cekur ,bawang goreng,bawang putih, ikan bilis goreng, udang kering goreng kemudian dikisar sehingga halus.( guna pengisar bahan kering ) Campurkan dengan kacang tanah yang telah kisar dan gaulkan rata. apbila nak makan, campur air panas secukupnya dan tambah air asam jawa sedikit dan letak garam dan gula secukup rasa. Masak atau panaskan seketika diatas api sehingga mendidih dan pekat.mudah kan..

Bahan untuk Gado-gado


Sayur Kobis - dipotong dan dicelur Kacang Panjang - dipotong dan dicelur Telur rebus
Taugeh- dicelur
Tempe- dipotong dan digoreng ( option- jika ada )
Tauhu - dipotong dan digoreng Sengkuang @ mangkuang cina - dicuci bersih dan dipotong halus
Sayur Kangkong - dicuci bersih dan dicelur
Nasi Impit - ( option jika ada )

Boleh cuba resepi chef obie ini , resepi diatas biasa digunakan chef obie di hotel untuk salah satu menu lunch buffet & dinner !

Selamat Maju Jaya Follow chef obie di IG : chef_obie_official FB : chefobie untold Pagechefgunawanmalaysia.blogspot.com

#takhensemmanistuade #lelakipunnakscrub#kelipkelip #ebookmasakankekpastridanbakeri#kelaswesternfood #kelaskek #kelaspastri#kelasbakeri #resepimudah


Dapatkan ebook masakan , kek , pastri dan bakeri popular Sekarang ! Pelanggan ebook kami global termasuk Dari Brunei , Indonesia & Singapore 

Whatsapps / Telegram / Line
0172260719
chef obie



Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign